Kan er een ongelimiteerd aantal mensen naar een bepaalde radiozender luisteren?

Niels, 19 jaar
31 december 2013

Verzwakt het uitgezonden radiosignaal doordat het geabsorbeerd wordt door luisterende mensen? Zijn er misschien andere redenen waardoor het aantal luisterende mensen gelimiteerd moet worden?

Antwoord

Dag Niels

Wat een mooie vraag! Je hebt gelijk: het aantal mensen dat tegelijk naar een bepaalde radiouitzending kan luisteren, of beter het aantal op die frequentie ingeschakelde ontvangers is inderdaad niet onbeperkt.

Het zit zo: de elektrische energie in de antennekring van de zender wordt in de antenne omgezet in elektromagnetische energie. Deze elektromagnetische golf plant zich voort, en wordt door de antenne van de ontvanger opgevangen. De ontvangantenne zet deze elektromagnetische energie terug om naar elektrische energie. Dat is wat de radio-ontvanger nodig heeft om te kunnen werken: een (minimale) hoeveelheid elektrische energie. Een FM-ontvanger bijvoorbeeld heeft zo'n 10 µV nodig over 50 ohm, goed voor nauwelijks ...0,2 pW. Deze energie wordt geleverd door de zender. Geloof je dat niet ? Wel: als iemand de stekker van de zender uittrekt, is er aan de ontvangkant niets meer (tenzij ruisenergie, maar dat is dan weer een andere discussie). Als je nu zou aannemen dat een zender bijv. 100 kW aan elektromagnetische energie zou uitstralen, en je maakt abstractie van de verliezen onderweg (je neemt aan dat er tussen zender en ontvanger geen energie verloren gaat) dan zou je 100 kW gedeeld door 0,2 pW aan ontvangers kunnen voeden. En dat zijn er veel. Héél erg veel. Meer dan genoeg om elke aardbewoner van muziek te voorzien...

Het antwoord op je vraag is dus duidelijk: het aantal ontvangers wat gelijktijdig eenzelfde radiouitzending kan ontvangen is eindig. Maar het is wel zo groot dat er in realiteit geen enkel probleem is!

Met vriendelijke groeten

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw