Doodt alcohol hersencellen?

andries, 19 jaar
16 december 2013

Mijn zus zegt dat de zin "alcohol doodt hersencellen" een mythe is. Het verdooft ze wanneer er alcohol gebruikt wordt, maar doodt deze niet.
Is dit wetenschappelijk bewezen?

Antwoord

Alcohol heeft meerdere effecten op de neuronen of hersencellen. Het verstoort hun werking, wat verantwoordelijk is voor het verdovende effect, en het is neurotoxisch. Dit laatste betekent dat het neuronen vanaf een bepaalde concentratie en blootstellingsperiode doodt.

Het neurotoxische effect (= hersenceldodend effect) is overduidelijk bewezen in proefdierexperimenten en ook in vitro experimenten waarin menselijke neuronen gekweekt worden in de aanwezigheid van alcohol.

Chronische overconsumptie van alcohol en "binge drinking" kunnen dus blijvende hersenletsels veroorzaken. Bovendien is het ook aangetoond dat overmatige alcoholconsumptie door de moeder leidt tot onherstelbare hersenletsels in de foetus.

Reacties op dit antwoord

  • 21/12/2013 - andries (vraagsteller)

    mijn zus is nog steeds niet overtuigd. Ze beweert dat dit alleen de uiteinden van de neuronen beschadigd, en hersencellen niet doodt. Ze beweert ook dat dit beschadigend effect alleen voorkomt als deze persoon het Korsakoff syndroom heeft en dus verslaafd is. alvast bedankt voor het vorige antwoord!

  • 27/12/2013 -  (wetenschapper)

    Het beschadigend effect van alcohol is ook aangetoond in personen die niet lijden aan het Wernicke-Korsakoff syndroom, maar die wel "zware drinkers" zijn. Dat zijn dus personen die chronisch, jarenlang alcohol overmatig consumeren. Dit chronisch alcoholisme wordt beschouwd als de tweede belangrijkste oorzaak van dementie (na Alzheimer's). In dergelijke gevallen werd aangetoond met behulp van medische beeldvormingsmethoden zoals MRI dat bepaalde hersengebieden aangetast waren. In alcoholici werd met deze technieken zelfs het algemeen krimpen van de hersenen aangetoond. Kruman en medewerkers [Exp Biol Med (Maywood) 2012 July 1; 237(7): 740–747] voeren als mechanisme van de neurotoxiciteit aan dat alcohol het DNA van hersencellen beschadigt. De vraag is nu vanaf welke mate en duur van alcoholverbruik hersencellen worden beschadigd, en deze vraag kan men nu in het geval van mensen nog niet beantwoorden.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. Dr. Luc Bouwens

biomedische wetenschappen

Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2 1050 Elsene
http://www.vub.ac.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw