Geachte heer/mevrouw,
Ik ben een lesvoorbereiding aan het maken over de Romeinse Republiek en wil met de leerlingen kijken naar de verschillende regeringsvormen die voorkomen in de tijd van Tarquinius ca. 500 v.Chr. tot de door van Augustus ca. 14 n.Chr. en de regeringshoofden die hierbij hoorde.
Nu heb ik vier regeringsvormen kunnen onderscheiden, namelijk een monarchie, republiek, dictatuur en keizerrijk.
Omdat ik het verschil tussen een monarchie en een keizerrijk niet specifiek kon verklaren heb ik geprobeerd via literatuur en het internet het verschil tussen beide te vinden. Hieruit bleek dat het enige verschil tussen beide de machtsverhouding bleek te zijn; keizer = machtiger dan koning. Nu weet ik dat een monarchie overgeleverd wordt op erfrecht, maar begrijp ik niet 'hoe je keizer kunt worden.' Dit was dan ook mijn eerste vraag.
Een tweede vraag die de tekst bij mij opriep was dat Caesar benoemd werd tot dictator voor het leven, echter stamt het woord keizer wel van zijn naam af? Mijn tweede vraag was dan ook of Caesar nu dictator of keizer was en of hij dan een dictatuur of keizerrijk als regeringsvorm hanteerde?
Met vriendelijke groet,
Stacey Faaij
Een keizerrijk is een vorm van monarchie: een staatshoofd, voor het leven benoemd, wiens titel overerfbaar is. Hoewel de staatsvorm die Caesar en Augustus installeerden in alles leek op een koninkrijk (alle macht in één persoon, voor diens leven, overerfbaar) hadden de Romeinen een uitgesproken afkeer van de term koning (rex), zodat ze nieuwe omschrijvingen zochten. Ze vonden die in andere titels
Ook keizer wordt je normaal door geboorte of adoptie, maar meer dan bij koninkrijken worden daar uitzondernigen op gemaakt met verkiezingen. Bij de Romeinen werd bij opvolgingsproblemen een keizer gekozen door edelen, en in het Heilige Roomse Rijk werd de keizer zelfs in principe verkozen onder de Duitse koningen ('keurvorsten', vorsten die kunnen kiezen), hoewel de regerende keizer meestal zijn oudste zoon als opvolger naar voren werd geschoven als kiesbare kandidaat.
Er circuleerden aanvankelijk heel wat synoniemen, wat ertoe leidde dat de titel in verschillende talen helemaal anders klinkt (kaiser, empéreur, tsar):
Caesar wordt doorgaans niet beschouwd als de eerste Romeinse keizer, wel Augustus, omdat die laatste veel meer dan zijn voorganger verschillende mandaten verenigde in zijn persoon.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.