Is lezen in het donker slecht voor je ogen?

Dieter, 21 jaar
6 juni 2008

Zover ik weet is het oog een biologische camera. Waarom is het dan precies slecht voor de ogen als we een boek lezen of tv kijken in een donkere kamer? Een bepaalde redering zou zijn dat je minder licht opvangt in een donkere omgeving, dus dat de oogreceptoren minder intensief gebruikt worden en dus MINDER belast worden.
Ook heb ik me nog laten vertellen dat alle beelden uiteindelijk verwerkt worden in de hersenen (dus dat de ogen onvolledige informatie leveren), dan zou ik eerder verwachten dat de zware last van de donkere omgeving slecht is voor de hersenen die het zicht regelen.

Antwoord

In een donkere omgeving verwijden de pupillen om meer licht binnen te laten. Dit wordt aangestuurd door een spier. Lang in het donker lezen is dus heel vermoeiend voor de ogen. 

De staafjes zijn verantwoordelijk voor nachtzicht. Ze zijn 100 keer gevoeliger dan de kegeltjes waar we kleuren mee waarnemen. Ze zijn echter ook trager, waardoor je in het donker bewegende dingen schimmiger ziet. De staafjes zijn vooral verantwoordelijk voor het zicht in de periferie. Wanneer je leest in het donker focus je van heel dichtbij. Hierdoor gaan de kegeltjes overwerken, dit zou tot uitputting kunnen leiden ervan. Maar dit herstelt zich relatief snel. 
 
Voor de hersenen is er vermoedelijk weinig verschil in het verwerken van weinig of veel licht. Je hersenen sturen echter wel aan op een intensere werking van de oogreceptoren want jij beveelt je hersenen dat je de lettertjes wel scherp wilt zien. 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2017
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen