Wat zijn moedervlekken en welk nut hebben ze?

Janne, 14 jaar
6 juni 2008

Hallo, ik vroeg me af wat moedervlekken zijn en welk nut ze precies hebben...

Antwoord

Moedervlekken, of "naevi" voor de specialisten, zijn ophopingen van pigmentcellen in de huid (ook "melanocyten" genoemd). Het nut van deze cellen is dat ze een donker pigment (melanine) aanmaken dat ons moet beschermen tegen de schadelijke invloed van zonlicht, meer bepaald tegen de ultraviolet (UV) stralen. 
De pigmentcellen zitten normaal verspreid in de huid, maar als ze plaatselijk op een hoopje liggen, of als ze zich op die plaats tot een hoopje hebben vermenigvuldigd, vormt dat de typische donkere vlekken. Die vlekken hebben op zich geen functie, het zijn eerder "schoonheidsfoutjes" te noemen. De meeste mensen hebben er een tiental tot twintigtal verspreid over hun lichaam. Hun diameter bedraagt meestal tot ongeveer 6 mm, maar soms zijn ze groter. Hun kleur kan variëren van lichtbruin tot zwart. Ze verschijnen meestal tijdens de kinderjaren, tot de puberteit. Soms zijn ze al bij de geboorte aanwezig. 
Hun aantal varieert van mens tot mens hetgeen deels erfelijk bepaald is, deels afhankelijk van de mate van blootstelling aan zonlicht (alhoewel dit laatste verband niet helemaal duidelijk is).
Het is dus een normaal verschijnsel waar je je geen zorgen over hoeft te maken. Indien een moedervlek echter begint te jeuken, pijn te doen, begint te bloeden, of op korte tijd van kleur, vorm of grootte veranderd is, laat je het best eens controleren door een huidarts (dermatoloog).

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. Dr. Luc Bouwens

biomedische wetenschappen

Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2 1050 Elsene
http://www.vub.ac.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw