Waarom bespaar ik (naar het schijnt) géén elektriciteit door met een dimmer mijn lamp op halve kracht te laten branden ?

Christel, 63 jaar
6 mei 2008

Ik dacht verstandig te wezen en plaatste een aantal dimmers in huis.
Nu blijkt dat ik hiermee geen elektriciteit zou besparen.
Klopt dat echt ?

Antwoord

Beste Christel,

Met een dimmer kan je wel elektriciteit besparen, maar het hangt ervan af hoe je dimmer werkt.

Bij een dimmer moet je op twee aspecten letten. Ten eerste: Een dimmer kan bijkomend stroom verbruiken ook al staat de lamp niet aan. (Je kent dat wel... Als je tv op stand-by staat, dan verbruikt dat ook al wat.) Ten tweede: Een dimmer kan de vermindering van licht vertalen naar een vermindering van stroomverbruik... sommige doen dat beter, sommige doen dat helemaal niet. In beide gevallen hangt het ervan af hoe je dimmer werkt en hoe die geïnstalleerd is.

Hoe werkt zo'n dimmer nu? Met een dimmer kan je een lamp niet alleen in- en uitschakelen (helder en donker) maar je kan ook voor een toestand daartussen kiezen. Om dit te kunnen, plaats je een dimmer tussen je stopcontact of elektrische aansluiting en de lamp. De dimmer verandert dan de eigenschappen van bvb. de netspanning (230 V en 50 Hz) die uit je stopcontact komt zodanig dat de lamp minder licht geeft. Daarvoor kan hij ofwel de amplitude (230 V) verminderen ofwel de golfvorm (50 Hz doorlopend of enkel een stukje daarvan, zie de foto hierbij).

Nu hangt het af van de dimmer of je daarbij ook energie bespaart. Een stuk amplitude verminderen kan je gewoon door een 'weerstand' voor de lamp te plaatsen. Die zet dan een deel van de elektrische energie om in warmte. Maar daar heb je niets aan en je elektriciteitskost blijft dezelfde! Sommige oude dimmers deden dit zo. Niet goed dus. Soms zit daar ook een kleine transformator in, dat is al beter maar toch heb je daar ook nog een verlies.

De meeste moderne dimmers beînvloeden echter de golfvorm. Als je aan de dimmer draait (of duwt), geven ze een groter of kleiner deel van de 50-Hz golfvorm door aan de lamp. Als je een groter deel geeft, krijg je meer licht. De schakeling zorgt ervoor dat dit mooi stabiel blijft en de lamp en je ogen vertalen dit in een gemiddelde helderheid omdat ze vrij traag reageren ... je gaat dus geen flikkerend licht krijgen. Waar je wel moet opletten is dat als je aan de dimmer draait de helderheid veel sneller afneemt dan je stroomverbruik. Dus op moment dat je denkt ik heb maar half zo veel licht, zit je nog altijd met duidelijk meer dan de helft van de stroom. Je bespaart dus minder dan je denkt, maar met moderne dimmers zou je wel iets moeten besparen.

Wat kan je dus doen? De beste oplossing is vaak gewoon de juiste lamp (vb. een spaarlamp) te kopen en die gewoon in- en uit te schakelen (geen dimmer dus). Let wel, een op 40-W gedimde lamp (van oorspronkelijk 100W) is veel minder helder dan een gewone 40-W lamp. "Veel dimmen" is dus niet bevorderlijk om energie te sparen. Dan is het beter een zwakkere lamp te kopen en die slechts een beetje te dimmen. Je kan het energieverbruik van je lamp en dimmer nagaan met zo'n handig toestel dat je tussen stopcontact en dimmer kan steken (als dat kan bij jou). Die zijn zo in de winkel verkrijgbaar maar ook via je energieleverancier, denk ik.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2017
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen