Hoe lang overleeft hepatitis C buiten het lichaam?

Put, 54 jaar
4 november 2013

Ik heb gelezen dat het hepatitis c-virus een erg sterk virus is dat lang kan overleven buiten het lichaam (tot meer dan 200 dagen op 4°C).
Mijn tuinman is een chronisch hepatitis c-drager die zich al eens kwetst tijdens zijn tuinwerk.
Mijn vraag is hoe lang het hepatitis c-virus kan overleven en of het nog risico op besmetting geeft wanneer het in mijn tuin (onder onze klimatologische omstandigheden) zich beschut vindt onder een bloempot, onder haksel en in de aardegrond?
Ik ben wat bezorgd wegens spelende kleinkinderen in de tuin.

Met dank!

Antwoord

Algemeen wordt beschouwd dat het Hepatitis C-virus minstens 16 uur en maximaal 4 dagen besmettelijk blijft wanneer het ergens op een oppervlakte bij 20°C aanwezig is in gedroogd bloed. Bij lagere temperatuur, of in een vochtige omgeving, kan het echter langer besmettelijk blijven, volgens sommige studies wekenlang. De virussen blijven ook langer besmettelijk wanneer ze op een harde omgeving zijn terechtgekomen, zoals metaal, dan op een zachte omgeving zoals stoffen. Het is besmettelijk wanneer het, bv. via een wondje in het bloed raakt (niet bij oppervlakkig contact met intacte huid).

Het minste dat u kan doen, lijkt me, is de tuinman opdragen om altijd werkhandschoenen te dragen en te melden indien hij zich heeft gekwetst. Het kan niet uitgesloten worden dat er problemen zouden kunnen optreden bv. bij herhaaldelijk kwetsen aan doornstruiken, scherpe voorwerpen in de grond zoals glas of spijkers, werktuigen zoals spade of snoeischaar, prikkeldraad ...

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen