Door wie is het binair talstelsel bedacht en waarom?

Matti, 16 jaar
23 oktober 2013

Het binair talstelsel wordt vooral gebruikt bij computers, maar wie heeft dat eigenlijk bedacht en wordt/werd dit alleen gebruikt voor computers & elektronica, of is er nog een andere functie?

Antwoord

Rond 1672 bedenkt de Duitse geleerde Gottfried Wilhelm (von) Leibnits het binaire of 'tweetallig' stelsel. Dit binare talstelsel gebruikt alleen '0' en '1'. Zo'n '0' en '1' komt overeen met een schakelaar 'aan' of 'uit', 'stroom' of 'geen stroom', een transistor die 'off' of 'on' is (gebruik als schakelaar), een logische poort die 'hoog' of 'laag' is. Het zijn dus hoofdzakelijk toepassingen in de wereld van elektronica, maar dit wist Gottfried toen nog niet; het was een 'eer' om iets nieuws te bedenken; hij heeft enkel de basis gelegd voor dit binaire systeem. Hij en zijn opvolgers hebben wel een soort mechanische rekenmachine ontwikkeld die op binaire wijze werkte.

Andere geleerden werkten verder met dit binaire stelsel. Zo is er de algebra van Boole (rekenen met 0 en 1), het vereenvoudigen van digitale vergelijkingen met Karnaugh-kaarten of het vereenvoudigingssysteem van Quine & Mc. Cluskey. Eigenlijk allemaal 'leuke' systemen om wiskundig met dit binaire stelsel te werken en te rekenen.

Toen waren er de populaire digitale sytemen met poorten (and, or, xor, invertor) waarmee logische schakelingen gebouwd werden. Daarna waren er de computers, die bestaan uit logische poorten, en daar wordt alles met '0' of '1' voorgesteld. Ook een geheugen kan enkel een '0' of '1' onthouden. We noemen dit in het algemeen 'digitale systemen'.

Ondertussen weten we dat heel veel dingen in onze moderne maatschappij op digitale wijze verlopen. In eerste instantie zijn er de computers en varianten (I-pad, I-phone, smart-tablet ...). Weet je dat alles in een computer met '0' en '1' werkt? Ook een tekstverwerker (een karakter wordt ook met '0' en '1' voorgesteld), ook een grafische toepassing, ook geluid, het klavier ... Daarnaast verlopen de moderne communicatiesystemen bijna allen op digitale wijze: internet, telefonie, gsm, netwerken, bluetooth, wifi ... Ook in de muziekwereld verloopt het momenteel op digitale wijze, denk maar aan een DVD, I-pod, MP3 ... En evenzeer is de wereld van video en film nu gebaseerd op dit digitale systeem: HDMI, Led-wall ... Zonderr '0' en '1' zou onze wereld er dus helemaal anders uit zien en bestaan.

Mocht Gottfried dit allemaal geweten hebben, en het kleinste financieel bedrag gevraagd hebben per bit (een bit kan '0' of '1' zijn), dan had hij alle geld ter wereld kunnen krijgen ... oh ja, onze financiële systemen werken ook op digitale wijze.
En als je graag een spelletje speelt, dan kan ik u 'binero' aanraden ... inderdaad, een spel die enkel met '0' en '1' werkt.

 

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen