Is dit een kakkerlak?

Arjan, 36 jaar
15 oktober 2013

Ik vroeg me af of dit beestje een kakkerlak is. Het kwam achter een schilderij vandaan.

Antwoord

Dag Arjan,

Dit is geen kakkerlak, maar de Huiskrekel, Acheta domesticus. Op zich dus redelijk goed nieuws, want kakkerlakkensoorten die in onze huizen overleven zijn een echte pest en heel moeilijk te bestrijden (niet te verwarren met de in de vrije natuur levende soorten). 

Het is dus op zich geen ramp een Huiskrekel te vinden, maar toch opletten, ze kunnen in bepaalde opstandigheden een pest vormen: bij afdoende warmte en voedselvoorraad. Zo kunnen ze zich bvb in bakkerijen snel vermeerderen en moeilijk weg te krijgen zijn. Maar in gewone huizen zijn het meestal enkelingen en zijn ze redelijk gemakkelijk te verwijderen.

De vraag is : waar komt deze vandaan? Het kan zeker een dwaalgast zijn. Maar krekels worden gekweekt en verkocht als levende voedseldieren voor reptielen die als huisdieren gehouden worden; er is dus een kans dat het een dergelijk ontsnapt exemplaar is. Dergelijke ontsnapte exemplaren hebben niet de beste overlevingskansen (lees voortplantingskansen) tenzij ze een belangrijke voedselvoorraad vinden. Dus: alle voedingswaren in je keuken of voorraadkast, zoals deegwaren, meel en alle fruit en groenten, in afgesloten potten bewaren en de krekel zal van honger verdwijnen. Het is trouwens sowieso heel belangrijk om meel, bloem en deegwaren in afgesloten bokalen of blikken potten te bewaren omdat er anders kans is dat een andere maar veel meer voorkomende ongewenste kan in komen: de 'rijstkevers' (Trilbolium castaneum en Tribolium confusum). Ze zijn klein en vallen eerst niet op totdat ze met honderden op zoek gaan naar de volgende pot of zak meel.

vg,

Dominick

Reacties op dit antwoord

  • 17/10/2013 - Arjan (vraagsteller)

    Hartelijk dank voor deze uitgebreide en duidelijke reactie!

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Drs. Dominick Verschelde

Biologie, Dierkunde, Mariene nematologie, Systematiek en taxonomy

Universiteit Gent

http://www.ugent.be

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen