Hoe kan ik proefondervindelijk het verschil vinden tussen methanol en ethanol in een substantie?

Jens, 18 jaar
14 oktober 2013

Op school doen we een proefje (vrijwillig) waarin we bananenwijn zijn aan het maken. Hoe kan ik testen of de alcohol die is gevormd ethanol is en geen methanol?

Antwoord

"Van zelf gestookte alcohol kun je blind worden"

In commerciële dranken uit de slijterij zit vaak veel meer methylalcohol of methanol dan in zelf gestookte dranken. Dat is niet verontrustend, zolang de hoeveelheid maar beneden de gevarengrens blijft. Deze test onderzoekt de aanwezigheid van methanol in alcoholische dranken.

Het bepalen van alcohol in een distillaat

Maak de benodigde oplossingen klassikaal aan en vergeet niet wat extra te voorzien.

Benodigdheden:

  • 3 ml kaliumpermanganaat-oplossing (15 ml/groepje)
  • 2 ml fosforzuur van 25 % (10 ml/groepje)
  • 2 ml oxaalzuur (10 ml/groepje)
  • 1 ml zwavelzuur van 96 %
  • 3 ml ontkleurde fuchsine- oplossing (15 ml/groepje)
  • 5 onbekende stalen
  • Warm waterbad (70-80°C)

Opmerking: werk in de zuurkast wanneer je zure producten toevoegt!

Werkwijze voor elk onbekend staal:

Verdun de alcohol tot ongeveer 10 % (de verdunning werd reeds uitgevoerd door de lector) en neem hiervan 5 ml in een proefbuis met slijpstop. Voeg 3 ml kaliumpermanganaatoplossing ( 3,16 mV%) toe. Voeg 2 ml fosforzuur van 25% toe en wacht 15 minuten. Er ontstaat een bruine neerslag. Voeg nu 2 ml oxaalzuur (6,3 mV%) toe. Verwarm dit mengsel voorzichtig in een reageerbuisje door dit in een warmwaterbad te houden en regelmatig te schudden. De vloeistof moet nu kleurloos worden. Voeg 1 ml zwavelzuur van 96% toe. Laat dit voorzichtig langs de wand van het reageerbuisje lopen. Voeg daarna 3 ml ontkleurde fuchsine-oplossing toe en wacht 15 minuten. Daarna moet de oplossing nog steeds kleurloos zijn. Als er een roze of paarse kleur te zien is, is dat het bewijs dat de alcohol ook methylalcohol bevat.

Ontkleurde fuchsine:

Verwarm 120 ml water tot het kookpunt en los in de warme vloeistof 200 mg fuchsine op en 0,4 g natriumsulfiet. Laat dit mengsel afkoelen en voeg dan toe een mengsel van 6 ml verdund zoutzuur, 75 ml water en 100 mg absorberende kool. Laat dit mengsel onder herhaald schudden een dag staan en filtreer het dan. Voor verdund zoutzuur moet u 3,4 ml zoutzuur aanvullen met water tot 10ml!

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen