Waarom wou Hitler een puur Arisch ras terwijl hij zelf niet Arisch was?

Aline, 17 jaar
12 oktober 2013

Hitler droomde van een Arisch volk. Ik begrijp dit niet goed omdat hij zelf niet Arisch was.
Kan iemand mij uitleggen wat hier de oorzaak van was? Of is dit niet geweten? Wat vond Hitler dan van zichzelf aangezien hij zelf geen echte Ariƫr was?

Antwoord

De rassentheorieën van de nazi's waren vreemde samenraapsels van allerlei ideeën: mythologie over Noords ras dat ooit Europa en Midden-Azië domineerde, antropologische opmetingen van lichaamskenmerken, bepalen van superioriteit van bepaalde rassen, ideeën over het 'veredelen' van mensenrassen door sterilisatie en geboorteprogramma's (eugenetica), ideeën over het maatschappelijke succes of falen van aangeboren kenmerken (sociaal darwinisme). Op zich waren die theorieën niet typisch voor de nazi's en kwamen ze over de hele wereld voor, maar ze overleefden wel alleen in Nazi-Duitsland; elders werden ze sneller bekritiseerd.

Hitler las de werken van Baur, Fisher en Lenz over de superioriteit van een Noors ras kort voor hij zelf Mein Kampf schreef. Hij gebruikte de theorie, maar lang niet naar de letter. Nazi-schrijvers als Rosenberg en Gunther haalden uit hun rassenleer een eerder vaag ideaalbeeld en een even vaag beeld van een vijand, en kwamen uit bij een rassenhygiëne die even gruwelijk (mensen vervolgen om hun afkomst of uiterlijk) als onwetenschappelijk was (een heel kleine minderheid van de Duitstaligen zag er Noors uit, en sommige Joden zagen er Noordser uit dan Duitsers). Maar wellicht was het Hitler vooral te doen om het scheppen van een vaag een ideaal- en vijandbeeld: een grote blonde blauwogige krijger tegenover een gekromde, oude, donkere Joodse man. Dat was demagogisch sterk. Hitler zelf verliet de achterliggende theorieën al in 1939, maar bleef de uitwerking ervan gedurende de Tweede Wereldoorlog steeds extremer doorvoeren.

En ook in nazi-Duitsland ontging het kritische mensen niet dat dat soort theorieën absoluut niet klopte, zeker niet wanneer je de nazileiding bekeek. Eén grapje deed de ronde: 'De ideale Ariër is zo blond als Hitler, zo knap als Goebbels en zo fit als Göring!'

 

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Karl Catteeuw

Geschiedenis van opvoeding en onderwijs, Roemeens, muziek

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
http://www.kuleuven.ac.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen