Waarom zou olie op water een kalmerend effect hebben op schepen tijdens een storm?

Roy, 28 jaar
27 september 2013

Onlangs ben ik het "Deutsches Museum von Meisterwerken der Naturwissenschaft und Technik" te Hamburg gaan bezoeken. En omdat er zoveel te zien is heb ik niet bij alles kunnen stilstaan en ook omdat mijn Duits niet schitterend is stel ik volgende vraag: "Hoe komt het dat er vroeger schepen waren die olie op de zee goten tijdens een storm?" Dit zou zorgen voor een kalmerend effect op het water, maar aangezien ik niet alles vertaald kreeg vraag ik jullie hoe dit mogelijk is?

Antwoord

Dag Roy,

De uitdrukking 'olie op de golven gieten' is bekend. Er wordt mee bedoeld dat je een conflict probeert te sussen.

Op de website van het Genootschap Onze Taal vond ik de volgende verklaring:

"Olie op de golven gieten is een uitdrukking uit de scheepvaart. Vroeger gooide men weleens olie op het water, bijvoorbeeld als er een sloep van een groot schip moest worden neergelaten in een woelige zee. Die olie was speciaal daarvoor aan boord (vaak walvistraan of anders vette plantaardige olie; later werd ook afvalolie uit de machinekamer gebruikt). Olie blijft op het water drijven en vormt daarop een dun, wat stroperig laagje. De wind krijgt zo minder vat op het water en kan dus moeilijker golven maken. De golven worden door de olie op zichzelf dus niet kleiner, maar de olie vermindert wel het aantal 'puntige' golven en golfjes. Dankzij dit dempende effect kon de uitdrukking olie op de golven gieten ontstaan, om uit te drukken dat er iets wordt gezegd of gedaan om de golven van de emoties te dempen, om de scherpe randjes eraf te halen."

Met vriendelijke groeten

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Tony Vandenborn

elektronica, telecommunicatie

UCLL
UC Leuven Andreas Vesaliusstraat 13 | 3000 Leuven Hertogstraat 178 | 3001 Heverlee UC Limburg Campus Diepenbeek, Agoralaan gebouw B bus 1 3590 Diepenbeek
http://www.ucll.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw