Waarvoor staat de afkorting OK?

Evelien, 18 jaar
5 juni 2008

Als we ergens mee akkoord gaan zeggen we soms OK maar van waar komt deze afkorting (het lijkt me toch een afkorting te zijn) en uit welke taal komt ze?

Antwoord

Zekerheid over de oorsprong van die afkorting bestaat er niet. Neem eens een kijkje in een encyclopedie (bijvoorbeeld Wikipedia) om verschillende theorie├źn hierover te verkennen.

De meest voor de hand liggende verklaring is dat de letters O en K gebruikt werden als (misschien ietwat lacherige) afkorting voor de uitspraak 'oll korrect'. Later won deze uitdrukking meer aanhang, toen ze gebruikt werd in de verkiezingscampagne van president Martin Van Buren, die zich graag 'Old Kinderhook' liet noemen, naar zijn geboortedorp in de staat New York. Dit werd afgekort tot O.K., en de interpretatie van 'oll korrect' zal zeker geholpen hebben bij de verspreiding van de leuze.

Naar alle waarschijnlijkheid komt 'OK' (ook: 'okee') dus uit het Am. Engels van de negentiende eeuw. In het Nederlands duikt het pas op rond de eeuwwisseling, en lijkt het woord pas echt in zwang te raken vanaf de jaren '30-'40 van de vorige eeuw.

Je kan overigens zelf de etymologie van heel wat woorden opzoeken met behulp van het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT), dat gratis kan worden geraadpleegd op <wnt.inl.nl>.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Rik Vosters

Historische sociolinguïstiek

Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2 1050 Elsene
http://www.vub.ac.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen