Waarom is België het enige land ter wereld waar de koning 'koning der Belgen' is, en niet de eigenaar van het land zelf?

jelle , 23 jaar
9 september 2013

Antwoord

De koning is nooit zomaar eigenaar van het land, maar het klopt dat onze vorsten 'Koning(-in) der Belgen' zijn, in plaats van 'Koning(-in) van België'.

De reden is dat in 1830-1831 gekozen werd voor een constitutionele monarchie, een koninkrijk waarin de vorst een voornamelijk ceremoniële en arbitrerende functie zou krijgen en geen staatshoofd meer zou zijn. Dat uitte zich op verschillende manieren: Leopold I en zijn opvolgers kregen bijvoorbeeld helemaal geen kroon, of kroningsceremonie, maar moesten als 'startceremonie' een eed van trouw aan de grondwet en aan het parlement afleggen. In Frankrijk had in juli 1830 Louis-Philippe I de troon bestegen als 'Roi des Français', kwestie van duidelijk te maken dat hij een dienaar van het volk was, en geen belichaming van de staat zoals zijn voorganger, 'Roi de France' Charles X. Dergelijke 'volksmonarchieën' hadden vage middeleeuwse wortels (in Portugal, het Heilige Roomse Rijk, Schotland) maar werden vooral populair bij de constitutionele monarchieën die in de loop van de 19de eeuw ontstonden, en stuk voor stuk het Belgische model kopieerden: Griekenland, Roemenië, Albanië. Al die monarchieën gingen teloor, zodat België vandaag nog een uitzondering vormt.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen