Wat gebeurt er als de aarde blijft opwarmen?

Jakob, 15 jaar
4 juni 2008

Ik heb ergens gehoord dat door de opwarming van de aarde een ijstijd kan uitbreken. Is dat echt zo?

Antwoord

Denk eraan dat wij sinds zo'n 10.000 jaar in een tussenijstijd leven. Dat wil eigenlijk zeggen dat we tussen twee ijstijden leven en dat binnen enkele tienduizenden jaren er terug een ijstijd zal komen.
Maar wat jij mogelijk hebt gehoord is dat de opwarming van het klimaat in Europa een omgekeerd effect zou kunnen hebben, namelijk een afkoeling van het klimaat.
Maar hoe kan dat?
Bekijk de wereldkaart eens. En vergelijk het klimaat aan de twee zijden van de Atlantische oceaan. Dan zie je dat New York in de Verenigste Staten op de zelfde breedteligging ligt als Lissabon in Portugal. Als je dan beseft dat het klimaat in New York zelfs veel kouder is dan hier bij ons en dat in Portugal het lekker warm is (anders zou je er niet op reis naar gaan), dan zie je dat er iets speciaal aan de hand is in de Atlantische Oceaan.
En dat is net de golfstroom. Dit is eigenlijk één grote transportband van warmte van in de tropische Caraïben naar Europa toe. Daarom hebben wij in West Europa zo'n mild klimaat. Tot in Schotland vind je trouwens in tuinen palmbomen!
Maar essentieel aan deze transportband is dat dit warme water afkoelt ter hoogte van IJsland. Koud water is denser dan warm water en zakt wegt naar de diepte. Dit water is ook zouter waardoor het weerom zwaarder is en wegzakt. Dit wegzakken houdt de transportband in actie.
Door de opwarming van het klimaat zou het nu kunnen dat de ijskap van Groenland snel gaat beginnen afsmelten. Zo komt er veel zoet water in de noordelijke Atlantische Oceaan (ter hoogte van IJsland). Hierdoor wordt het water te licht om weg te zakken en valt de transportband stil. Op dat moment wordt er geen warmte meer aangevoerd naar Europa en begint een afkoeling van ons klimaat in Europa.
Is dit nu een fantasie? Neen, wij geologen hebben immers gevonden dat zo'n 11.000 jaar gelden dit  werkelijk gebeurd is. We noemen deze koude periode het "Jonge Dryas" (zie bijgevoegde Wikipediapagina).

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen