Is tijd niet gewoon het gevolg van energie?

Arno, 16 jaar
27 augustus 2013

Hallo, ik hoor iedereen zeggen dat tijd de 4de dimensie is en dat tijd verweven is met massa. maar ik kan maar niet begrijpen hoe je dit kan bewijzen! Ik heb vaak van die proefjes gezien die deze theorie moeten bewijzen met behulp van een doek (dat de tijdruimte moet voorstellen) en dan een paar bollen (die de voorwerpen in de tijdruimte moeten voorstellen) die men dan op het doek legt. Maar bij dit proefje is nog altijd de zwaartekracht van de aarde nodig? Dan denk ik dat tijd eigenlijk toch een gevolg is van energie, want zonder energie zou er geen tijd zijn, alles zou toch gewoon stil staan? (Dan kan men misschien ook zeggen dat in gebieden met veel energie de tijd sneller gaat en in gebieden met minder energie de tijd trager gaat, maar dat is gewoon een idee.)

Antwoord

Dag Arno,

Ik weet eigenlijk niet goed waarom tijd "verweven" zou zijn met massa...

Dat tijd de vierde dimensie is, is een concept uit de speciale relativiteitstheorie (van Einstein!). Als we de bewegingsvergelijkingen (zoals de wet van Newton, maar dan voor relativistische deeltjes) van de speciale relativiteitstheorie bestuderen, dan vinden we dat ze symmetrisch zijn in een vier-dimensionale ruimte die bestaat uit ruimte (3 dimensies) en tijd (1 dimensie). In de klassieke mechanica kan je een systeem roteren in een 3-dimensionale ruimte en de fysica blijft hetzelfde. In de speciale relativiteitstheorie kan je roteren in een 4-dimensionale ruimte (dit komt overeen met een verandering van intertiaalstelsel) en de fysica blijft ook hetzelfde.

Een stapje verder nu. Met de algemene relativiteitstheorie toonde Albert Einstein bovendien ook nog dat die ruimtetijd niet statisch is, maar vervormt onder invloed van de massa/energie die erin aanwezig is. Dit is wat geïllustreerd wordt met de "bollen op het doek". De bollen wijzigen de kromming van het doek en veranderen zo de ruimte. Dit is slechts een poging tot voorstelling. In de realiteit gebeurt dit in de 4-dimensionale ruimte-tijd.

Massa (en energie) wijzigen alle dimensies van deze 4-dimensionale ruimte. Het is dus niet zo dat massa enkel de tijd beïnvloedt.

Met vriendelijke groeten,

Philippe Tassin

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen