Hoe kan je voorkomen dat vossen de kippen doodbijten?

Patrick, 55 jaar
19 augustus 2013

Geachte mevrouw, Geachte heer, Reeds 3 maal zijn mijn kippen doodgebeten door een vos in de buurt. De kippen worden doodgebeten en meegesleurd naar het vossenhol. Mijn buur gaf mij de raad om bij de kippen 2 parelhoenen te steken, deze zouden (bij bedreiging) zoveel lawaai maken zodat de vos opschrikt en er vandoor gaat zonder aan de kippen te komen. De kippen 's avonds opsluiten is geen optie. Na een bepaalde tijd verkiezen ze om in de bomen te slapen en enkel het hok nog gebruiken om te komen eten, drinken en eieren te leggen.
Mijn afsluiting is 2 meter hoog en in de grond zitten transportbanden tot één meter diepte (om de mollen, konijnen e.d. geen kans te geven om mijn kippenren van 200 vierkante meter binnen te dringen. De vos klautert gewoon over de afsluiting. Ik wil weer kippen houden, daar ze alle onkruid uit mijn "bosje" geen kans geven. Mvg, Patrick

Antwoord

Beste,

Er zijn in principe verschillende mogelijkheden om een vos te beletten bij de kippen te geraken. In de situatie zoals je die schetst is het aanbrengen van een paar elektriciteitsdraden (cf. weideafsluiting, geen netstroom !) aan de buitenzijde van de afsluiting de simpelste oplossing. Een draad op ca. 1 m hoogte en voor de zekerheid ook twee draden bovenaan met ca. 20 cm tussenafstand.

Mvg,

Koen

INBO

Reacties op dit antwoord

  • 22/08/2013 - Patrick (vraagsteller)

    Schrikken parelhoenders een vos af indien zij zich bedreigd voelen ?? Mvg, Patrick

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Koen Van Den Berge

verspreiding en ecologie zoogdieren in Europa / faunabeheer

Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek
Kliniekstraat 25 1070 Brussel
http://www.inbo.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen