Waar is het grootste huis ter wereld?

amber, 10 jaar
29 juli 2013

Antwoord

Dag Amber,

Er zijn verschillende grote gebouwen, die in het Guinness Book of Records ook vermeld staan. Veel ervan zijn fabriekshallen (o.a. die van vliegtuigbouwer Boeing) of kantoren (o.a. het Pentagon en de Roemeense parlementsgebouw).

Om je vraag goed te beantwoorden, moeten twee zaken duidelijk zijn:

  • Met 'groot' bedoelen we de voetafdruk van één gebouw. Niet het volume (dan zijn er de raket- en vliegtuighallen) en ook niet de oppervlakte grond die het bezet (dan zijn er reusachtige winkelcentra-met-kantoortorens in Chengdu, China, of de luchthaven van Dubai) maar de bruikbare vloerruimte telt. Het gaat ook niet om een omwald complex van gebouwen (dan zijn er de paleizen van Versailles en Praag, de Verboden Stad in Peking, het Topkapipaleis in Istanbul en de tempelstad Angkor Wat in Cambodia), maar om één enkel aangesloten gebouw.
  • Met 'huis' bedoelen we een gebouw dat vooral bestemd is om in te wonen, niet om in te werken. Zo komen we uit bij paleizen. De grootste daarvan zijn allang geen woning meer: het Hermitage in Sint-Petersburg is nu een museum, net als het Louvre in Parijs.

De winnaar is dan het paleis van Istana Nurul Iman, van de sultan van Brunei, een klein staatje op het eiland Borneo, omringd door Maleisië. Het 'huis' dat 30 jaar geleden werd gebouwd, omvat een garage voor 110 voertuigen, een stalling voor 200 paarden, 5 zwembaden, een moskee, 257 badkamers en kantoren voor de regering van het sultanaat, maar is in de eerste plaats toch de private woning van de sultan en zijn familie. Het is net iets kleiner dan het Louvre, maar dat is vandaag geen woning meer. En eigenlijk was het paleis al snel te klein, omdat de sultan graag (en veel) luxewagens verzamelt.

Andere grote gebouwen:

  • grootste volume in één hal: de Boeing 747-fabriek in Everett, Washington (13.3 miljoen m³), gevolgd door andere fabriekshallen (o.a. die voor Airbus-vliegtuigen in Toiulouse)
  • grootste voetafdruk van één gebouw: de bloemenveiling van Aalsmeer, in Nederland (518,000 m²), gevolgd door vooral vlieghavens
  • grootste bruikbaar binnenoppervlak in één gebouw: New Century Global Centre in Chengdu, China (1,760,000 m²), gevolgd door een hoop kantoor- en winkelcomplexen
  • grootste afgesloten gebouwencomplex: tempelstad Angkor Wat in Cambodia (1,000,000 m²), gevolgd door voormalige paleizencomplexen in Frankrijk, Italië; Turkije, Zweden, Tsjechië...

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen