Is het al aangetoond dat egels kippen kunnen doden?

chris, 62 jaar
21 juli 2013

Mijn vriend, kippenboer, beweert dat kippen gedood worden door een egel. Dat het eiereters zijn dat wel en voor het overige slakken, wormen, kattenvoer, vleesafval zoals dode kip eten. Maar kunnen ze zelf een levende kip doden?

Antwoord

Beste Chris,


Egels worden beschouwd als opportunisten, wat betekent dat ze eten wat er voor handen is. Hoewel hun dieet normaal gezien inderdaad bestaat uit kleine ongewervelden, is het bekend dat ze ook jagen op jonge vogels en knaagdieren. Egels kunnen immers zeer snel en behendig zijn, wat je hen op het eerste gezicht niet zou aangeven. 

Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat egels wel degelijk kippen kunnen doden. We sloten op een avond per ongeluk een egel op in ons kippenhok, bij twee hennen en een twintigtal kuikens. De volgende ochtend vonden we nog 1 hen en 1 kuiken levend terug. Een aantal kuikens waren verorberd, maar van de meesten was enkel de kop afgebeten, net zoals van 1 hen. Het was duidelijk dat de egel de schuldige was, aangezien het hok voor de nacht volledig was afgesloten.

Nu, dit was geen natuurlijke situatie. Ik kan niet met zekerheid zeggen of de egel uit zichzelf op de kippen zou komen jagen zijn. We hebben er daarna geen problemen meer mee gehad, hoewel we wel nog geregeld egels in de tuin vinden.  Ik kan me voorstellen dat ze bij kippenboeren wel op kippen komen jagen als ze zelf uitgehongerd zijn, of in de late lente erg gulzige jongen te voederen hebben. Vraag het maar eens na bij je vriend, de kippenboer, wanneer hij er het meest last van heeft.

Kortweg: egels kunnen wel degelijk een kip doden, maar het is niet hun gebruikelijke prooi. In mijn voorbeeld waren ze gewoon een erg makkelijke prooi die voorhanden was terwijl hij opgesloten was en geen ander voedsel kon vinden.

Een opportunist dus...Katinka
Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Katinka Wouters

Werkzaam als wetenschapper in het kader van veilige en langdurige ondergrondse berging van radioactief afval.

SCK-CEN
Boeretang 200, 2400 Mol
http://www.sckcen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen