Waarom zijn bijenkasten vaak gekleurd?

Johannes, 31 jaar
14 juli 2013

Bijenkasten hebben vaak een felle kleur. Als ze op een rij staan, hebben ze soms meerdere kleuren. Soms ook meerdere kleurbanen op één kast. Waartoe dient het? En zou de reden ook van toepassing kunnen zijn op solitaire bijen?

Antwoord

Beste Johannes,

Wanneer een ganse reeks bijenkasten op een rij staan met dezelfde vorm en kleur is de kans groot dat de bijen vervliegen of zich vergissen van kast. Dit heeft vaak consequenties naar roverij, onrust aan het vlieggat en overdracht van ziekten van de ene kolonie naar de andere. Omwille hiervan worden de kasten vaak in een andere kleur geverfd. Uiteindelijk blijkt het verven van de vliegplank ook al voldoende om de bijen te helpen met het terug vinden van hun eigen kolonie. Soms worden ook gewone symbolen aangebracht op de voorkant van de bijenkast in voor bijen zichtbare kleuren.  De bijen kunnen kleuren zien en onderscheid maken tussen enige kleurschakeringen, maar zij zien wel andere kleuren dan wij omdat hun ogen gevoelig zijn voor een ander gedeelte van het spectrum. De honingbij ziet bijvoorbeeld geen rood, maar wel ultraviolet licht, wat voor ons dan weer onzichtbaar is. De bijen kunnen het best geel, wit en blauw onderscheiden.

Het verven van de bijenkasten kan ook nog een andere functie hebben. De kleur van een kast, en zeker de kleur van het deksel,  beïnvloedt immers ook de temperatuur in de kast. Een witte kleur is door zijn warmtewerende werking goed in warmere (Zuid-Europese) landen; in koudere streken zijn donkerder kleuren meer van toepassing.  Bovendien zal het verven van de bijenkast het hout ook een bijkomende bescherming bieden tegen allerhande weersomstandigheden (regen).

De kleurschakeringen zijn minder relevant voor de solitaire bijen. Deze leven in tegenstelling tot de honingbij alleen. Solitaire bijen leggen hun eitjes in individuele nestgangen. Deze bijen hebben in veel gevallen alleen maar nood aan bestaande holten in hout, oude muren, ramen, holle stengels van allerhande planten zoals bramen, vlier, riet en andere ruigte- en houtkantsoorten, voegen tussen plaveisel, enz.

met vriendelijke groeten,

Hans

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Hans Casteels

identificatie van plaaginsecten in land- en tuinbouw, voorraadgoederen en woningen

Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek
Burg. van Gansberghelaan 96 bus 1 9820 Merelbeke
http://www.ilvo.vlaanderen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen