Wanneer ik iets langzamer dan het geluid ga, hoor ik dan het geluid van de positie waar ik vandaan kom lager en langzamer omdat ik van het geluid weg ga?

Nick, 21 jaar
14 juni 2013

Wanneer ik naar het noorden ga, iets langzamer dan de snelheid van geluid (~1234,8 km/u), en er achter me muziek word gedraaid, hoor ik de muziek dan langzamer afspelen omdat ik met de geluidsgolven mee ga (en het langer duurt voor de golven om langs me te gaan)? En als dit zo is, is het andersom hetzelfde effect: als ik op het geluid af ga met een hoge snelheid, en de golven sneller langskomen, hoor ik de geluiden dan sneller na elkaar?

Antwoord

Ja dat klopt. Dat is het Dopplereffect. Alleen zal het verschil niet zomaar op het gehoor waar te nemen zijn als je gewoon te voet gaat omdat je snelheid (5km/h) te klein is. Maar je hebt het effect zeker al gehoord:
- de sirene van een ziekenwagen klinkt beduidend hoger als de ziekenwagen naar u toe komt dan wanneer hij zich van u verwijdert.
- als je in de trein zit en je passeert een overweg, hoor je hetzelfde als je naar het belsignaal luistert. Terijwl je nog naar de overweg toerijdt klinkt het hoger, daarna lager

Of jij beweegt en de geluidsbron stilstaat, of omgekeerd maakt niet uit: als de afstand tussen jou en de bron kleiner wordt, stijgt de frequentie van de geluidsgolven omdat je tegen hun beweging in gaat. Per seconde passeer je er meer. Als die afstand groter wordt, passeer je minder golven per seconde en daalt de frequentie. Frequentie is immers aantal golven per seconde.

Het Dopplereffect geldt ook voor lichtgolven en laat zo toe de snelheid van objecten aan de hemel te meten, 't is te zeggen de radiële snelheidscomponent. De zijdelingse snelheidscomponent kan je met Doppler niet zien omdat tijdens de zijdelingse beweging de afstand tussen de bron en de waarnemer gelijk blijft.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw