Verhogen agressieve films en videospelen de agressiviteit bij jongeren?

elias, 14 jaar
4 juni 2013

Antwoord

Beste Elias,
Je stelt hier een belangrijke maar ook zeer moeilijke vraag die binnen de psychologie al tot heel wat verhitte discussies heeft geleid.

Het probleem is dat je je vraag "Verhogen agressieve films en videospelen de agressiviteit bij jongeren?" op twee manieren kan lezen.

(1) Is het kijken naar deze films en het spelen van deze games de OORZAAK van een verhoogde agressiviteit bij jongeren? Het antwoord hierop is voor veel onderzoekers negatief. Je kan niet zomaar stellen dat iemand agressief gedrag vertoont OMDAT hij of zij veel agressie videogames speelt.

(2) Is er een verband tussen agressie en het kijken en spelen van agressieve games? Met andere woorden: als ik meet hoeveel uur iemand agressieve games speelt en hoeveel agressieve daden deze persoon stelt, gaan deze dan gelijk op? Er is veelal een klein positief verband gevonden (r = .15) tussen games en gedrag en een iets kleiner verband tussen tv kijken en agressief gedrag (r=.10).

Maar, opgepast, het is niet omdat deze twee fenomenen samenhangen, dat het ene de oorzaak is van de andere. Je kunt het om te beginnen al in twee richtingen lezen. Je bent agressief en daarom speel je agressieve games of je speelt agressieve games en daarom word je agressief. Er kan ook een derde factor zijn die beide bepaalt. Mannen spelen vaker agressieve games, mannen zijn gemiddeld ook agressiever dan vrouwen, dus zullen gamers ook vaker agressief zijn (maar niet omdat ze gamen).

De reden dat de psychologie hier niet zo meteen uitraakt, is omdat het een complex probleem is met vele moeilijkheden. Ik geef er slechts twee.

Hoe meet je agressiviteit? Beperk je je enkel tot ernstige agressie? Enkel verbale agressie? Vraag je het aan de persoon zelf via vragenlijsten bijvoorbeeld? Maak je gebruik van bestaande situaties of ga je experimenteel te werk?

Publication bias. Om je vraag te beantwoorden baseren we ons op wetenschappelijk onderzoek. Maar welk onderzoek wordt gepubliceerd in de toonaangevende tijdschriften? Meestal datgene met sprekende resultaten, dus veelal onderzoeken die aantonen dat er een verband is. Maar hoe los je dat probleem van deze publication bias op? Verschillende onderzoekers hebben verschillende oplossingen.

Om een beeld te hebben van deze discussies kan je het onderzoek van Anderson et al (2010) en de repliek van Ferguson et al (2010) lezen. Beide artikels kan je makkelijk via Google Scholar downloaden. Het zijn wel technische, vakwetenschappelijke artikels.

Anderson, C. A., Shibuya, A., Ihori, N., Swing, E. L., Bushman, B. J., Sakamoto, A., … Saleem, M. (2010). Violent video game effects on aggression, empathy, and prosocial behavior in Eastern and Western countries: A meta-analytic review. Psychological bulletin, 136(2), 151–173.

Ferguson, C. J., & Kilburn, J. (2010). Much ado about nothing: The misestimation and overinterpretation of violent video game effects in Eastern and Western nations: Comment on Anderson et al.(2010). Psychological bulletin, 136(2), 174–178.

 

Dr. Hugo Schouppe
Visit me at cogpsy.info

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen