Wat zijn de voornaamste verschillen tussen de families van krokodillen en die van de alligators?

marc, 60 jaar
20 mei 2013

Op internet en in encyclopedie├źn is er tegenspraak, vooral over de zichtbaarheid van de tanden bij een gesloten bek van beide dieren.
En ook is een goede omschrijving van kaaimannen niet te vinden.

Antwoord

Tegenwoordig worden de subfamilies Gavialinae, Alligatorinae and Crocodylinae terug als families beschouwd. Als standaard voor deze systematiek wordt vaak naar King & Burke (1997) doorverwezen, zie o.a. http://crocodilian.com/cnhc/csl-classify.htm [de link naar King & Burke zelf is niet meer functioneel...].

Gavialidae (Gavialen) hebben een uitzonderlijk verlengde snuit met zeer veel (minstens 27 in boven- en 24 in onderkaak - éénzijdig geteld) kleine tanden die alle ongeveer even groot zijn (met uitzondering van de voorste boventanden) en waarbij boven- en onderkaaktanden in elkaar passen.

Bij de Crocodylidae (echte krokodillen) passen de tanden van de onderkaak ook tussen deze van de bovenkaak. Hier zijn de tanden duidelijk niet alle even groot. De zichtbaarheid van de vierde (opvallend vergrote) mandibulaire tand bij gesloten mond is het gevolg van een insnoering in de snuit en deze tand staat dus zijdelings van de bovenkaak. De vijfde bovenkaaktand is erg vergroot. De buikschubben bezitten gevoelige putjes ('pits'). Sommige paleontologen beschouwen het genus Tomistoma ook als een aparte subfamilie Tomistominae binnen de Crocodylidae maar anderen beschouwen het als een aparte familie Tomistomidae, vroeger (Steel 1973) gelieerd met de Thoracosaurinae, en verwant met de Gavialen, maar nu bij nadere beschouwing eerder bij de Crocodylidae horend (Zie http://paleodb.org/cgi-bin/bridge.pl?a=basicTaxonInfo&taxon_no=63118 ).

Bij de Alligatoridae (Alligators-en-Kaaimannen) vallen de tanden van de onderkaak aan de binnenkant van de boventanden. Tevens passen zij in kleine uithollingen in de bovenkaak, zodat zij bij gesloten mond niet zichtbaar zijn. Ook de vierde mandibulaire tand is hier vergroot, maar blijft bij gesloten mond onzichtbaar (maar hij kan soms wél door de bovenkaak doorsteken). De vierde bovenkaaktand is erg vergroot. De ventrale schubben hebben geen pits.

Het onderscheid tussen Alligators en Kaaimannen situeert zich nu op subfamilie niveau waarbij de Caimaninae de genera Caiman, Paleosuchus en Melanosuchus omvat. 

Het voornaamste verschil is de aanwezigheid van een benig neusseptum en de minder ontwikkelde verbening van de buikschubben bij Alligator. Bij kaaimannen is er geen benig neusseptum en zijn de buikschubben zo sterk verbeend dat deze 'osteodermen' elkaar overlappen.

De positie van het geslacht Tomistoma (Valse Gaviaal) tussen de Gavialen in een recent (2007) DNA-onderzoek (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1055790307000267) is nog niet algemeen aanvaard en geeft alvast problemen voor de classificatie van het fossiel materiaal, die noodzakelijkerwijze vooral op tanden, schedel en skelet is gebaseerd. Maar -gelukkig- ging uw vraag niet overTomistoma. Overigens stellen sommige DNA-mensen dat de Gavialidae best terug verenigd worden met de Crocodylidae (http://www.ccmb.res.in/staff/rameshkg/5.pdf)...

Ook de Wikipedia website is betrouwbaar, maar vergelijk steeds met bv. de Engelstalige versie [vooral over de positie van Tomistoma] en met universiteitsites bv. http://animaldiversity.ummz.umich.edu/accounts/Tomistoma_schlegelii/.

Voor determinatie is het CITES handboek erg nuttig: http://www.alligatorfarm.us/images/Croc_Guide_Complete_LR.pdf#page=78.

Voor een uitgebreid antwoord op uw vraag: (in het Engels): http://crocodilian.com/cnhc/cbd-faq-q1.htm, maar ook: http://www.iucncsg.org/pages/Crocodiles%2C-Alligators-or-Gharials%3F.html.

Hopelijk is deze informatie voldoende (en blijven de links nog een tijdje functioneel!).

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen