Hoe kan ik een steenmarter levend vangen?

Martin, 44 jaar
16 mei 2013

Ik heb me al veel bezig gehouden met het verjagen van een (hardnekkige) steenmarter op de zolder van mijn ouders. Ik heb het diertje al gezien met een infrarood nachtkijker via mijn pc. Nu zou ik het graag vangen met een diervriendelijke val (waar je het diertje levend in gevangen wordt) om het (heel) ver los te laten. Mag ik die vangkooi aanraken met de blote handen of moet ik ze inwrijven met iets zodat het dier niets van de mens ruikt (of handschoenen dragen)? En wat kan ik als lokmiddel (voedsel) gebruiken om erin te leggen? Ik dank u nu al voor een passend antwoord op mijn vragen zodat ik het mooie maar jammer genoeg vervelende diertje kan verwijderen bij mijn ouders van 81 & 83 jaar...

Antwoord

Steenmarters kunnen, eerder uitzonderlijk, inderdaad wel hardnekkig zijn bij het gebruik van een schuilplaats die kennelijk hun voorkeur heeft boven de andere schuilplaatsen - die ze ongetwijfeld ook wel hebben binnen hun territorium. Het wegvangen van de territoriumhouders (max. twee-drie dieren) zal de zaak echter nooit echt kunnen oplossen: van zodra het territorium niet meer verdedigd (en gemarkeerd met geurstoffen) wordt, wordt dit steevast door een nieuwe steenmarter ingenomen. Deze nieuwkomers zullen de goede schuilplaats niet 'toevallig' dienen te ontdekken, maar zullen deze integendeel blindelings kunnen vinden precies ook op basis van de geursporen van de voorganger(s). Marters hebben immers ook geurkliertjes in hun teen- en voetkussens, zodat ze bij elke pas een beetje geurstof stempelen daar waar ze lopen.

De enige oplossing die echt het probleem zal oplossen, is ervoor te zorgen dat de marter niet binnen kan dringen in de specifieke ruimte(s) waar hij ongewenst is. Daartoe zijn er twee benaderingen: ofwel alle toegangen afsluiten, ofwel de opklimbaarheid van het gebouw verhinderen. Je vindt een en ander uitvoerig uitgelegd in een rapport dat je hier gratis kan downloaden.
 
Wegvangen van marters (en elders loslaten) is overigens in Vlaanderen wettelijk niet toegelaten.
 
Mvg,
 
Koen Van Den Berge
bioloog

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Koen Van Den Berge

verspreiding en ecologie zoogdieren in Europa / faunabeheer

Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek
Kliniekstraat 25 1070 Brussel
http://www.inbo.be

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen