Kan ik zelf mijn melk lactosevrij maken?

Emilie, 17 jaar
12 mei 2013

Antwoord

Om lactose te kunnen opnemen in het lichaam moet het afgebroken door het enzym lactase. Hierbij worden de suikers glucose en galactose gevormd die gemakkelijk via de dunne darm worden opgenomen. Mensen die niet over het enzym lactase beschikken noemt men lactose-intolerant. Een te grote inname van lactose (via melk of melkproducten) leidt bij deze mensen tot darmproblemen. Een groot deel van de Afrikaanse en Aziatische volkeren is lactose-intolerant. Eigenlijk is dit eerder een genetische variant dan een afwijking. Bij ons kan het overgrote deel van de bevolking wel lactose afbreken. Voor mensen die lactose-intolerant zijn is op de markt lactosevrije melk te verkrijgen. Hierbij werd in de zuivelfabriek aan de melk het enzym lactase toegevoegd waarna men het enzym ongeveer 24h zijn werk laat doen om het lactose zoveel mogelijk om te zetten naar glucose en galactose. Hierdoor wordt de melk ook iets zoeter. Daarna wordt de melk verhit (UHT) en verpakt. Door de verhitting wordt het enzym geïnactiveerd. Je kan die melk met enzym niet meer gebruiken om andere melk lactosevrij te maken.

Je kan echter via internet wel lactase kopen om zelf melk lactosevrij te maken, bijvoorbeeld via de website:

http://www.amazon.com/Lactase-Drops-15-Supplement-Servings/dp/B003VSTRY8

Je kan dan thuis zelf uitvoeren wat er normaal in de zuivelfabriek wordt gedaan; let er wel op dat dit onder hygiënische omstandigheden gebeurt en dat de melk dan maar beperkt meer houdbaar is.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Jan De Block

zuivelonderzoek; samenstelling, processing, authenticiteit van melk en zuivelproducten; ijsroom; chocolade

Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek
Burg. van Gansberghelaan 96 bus 1 9820 Merelbeke
http://www.ilvo.vlaanderen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen