Word je van wortels eten echt oranje?

Kristof , 17 jaar
3 juni 2008

In wortels zit een kleurstof, beta-caroteen, die de huid een licht bruine of donkergele tint kan geven. Maar kan je als je er heel veel van eet werkelijk je huid oranje doen kleuren?

Antwoord

Beste Kristof,

Wortelen bevatten veel beta-caroteen.  Dit is een geel-oranje achtige stof die werkt als provitamine A (retinol).  M.a.w. We kunnen deze beta-caroteen in het lichaam omzetten in vitamine A.  Chemisch gezien is caroteen een dimeer van vitamine A.  In tegenstelling tot vitamine A (retinol) wat vetoplosbaar is, is caroteen wateroplosbaar.

Je moet al erg veel wortelen eten voordat je huid werkelijk een geel-bruine tint gaat vertonen.  Uiteraard hangt dit ook samen met het lichaamsgewicht.  Indien je een baby van een half jaar elke dag worteltjes geeft, zal hij/zij inderdaad een verkleuring van de huid kunnen krijgen.  Op zich is dit niet schadelijk, maar het duidt wel op een éénzijdige voeding en dit is niet gezond.

Een gezonde voeding is een evenwichtige en gevarieerde voeding.  De principes hiervan worden weergegeven in de actieve voedingsdriehoek die je kan terugvinden op volgende website: www.vig.be

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen