Wat is het 'Ancien Regime'?

Nina, 14 jaar
18 april 2013

Wat is het 'Ancien Regime'? Wanneer speelde het een rol en waar is het op gebaseerd?

Antwoord

Dag Nina,

Het Ancien Regime is de periode voor de Franse Revolutie. Het is letterlijk het "Oude Regime", Oud in vergelijking met de nieuwe wind, de democratie gebaseerd op gelijkheid van de mensen. In het Ancien Regime was de wereld georganiseerd volgens de drie standen: de adel, de kerk en de burgerij, waarbij de adel en de kerk quasi onaantastbaar waren en morele en sociale normen bepaalden en politiek de heerschappij had.
 
In die zin is het Ancien Regime hetzelfde als de periode van pakweg 700 tot 1800 (voor 700 is er een andere, vrijere samenleving waar de kerk nog niet volledig voet aan de grond heeft en de adel nog geen definitieve vorm en macht had gekregen).

Het is haast onmogelijk voor te stellen wat het betekent om een samenleving te hebben die niet volgens het principe van gelijkheid, vrijheid en rechtvaardigheid georganiseerd is (de grote waarden van de Franse Revolutie), maar in het Ancien Regime moest je je dus inderdaad neerleggen bij de onaantastbare privileges van de adel, en de dictaten van de kerk (bv. over huwelijk etc.).

Vriendelijke groet Dries Tys

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen