Wat is het woord voor een bordje in de winkel met "volgende klant" erop?

Sander, 20 jaar
17 april 2013

Ik kan nergens de term vinden voor zo een lat in de supermarkt dat je op de lopende band zet aan de kassa zodat de kassier kan zien wie welke boodschappen heeft.

Alleszins bedankt voor je tijd.
Met vriendelijke groet.
Sander Van Impe

Antwoord

Beste Sander

Het woord dat je zoekt is beurtbalkje. In de dikke Van Dale staat bij het woord beurtbalkje deze definitie: "staafje dat men om verwarring te voorkomen op de transportband naar de kassa legt tussen de eigen boodschappen en die van de vorige of volgende klant in". Het woord staat ook in Wikipedia.

Ondertussen maak ik van de gelegenheid gebruik om je te melden dat we in een supermarkt niet spreken van een kassier. Hierover kun je meer lezen op deze site. In Vlaanderen wordt ook de term kassierster gebruikt, maar die wordt niet door iedereen als standaardtaal aanvaard. Als je naar een mannelijke caissière wilt verwijzen of als je een gemeenkunnige aanduiding (= een woord dat zowel voor mannen als voor vrouwen gebruikt kan worden) wilt gebruiken, dan is kassamedewerker een geschikte term. Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Kassamedewerker.

Met vriendelijke groet

Peter Debrabandere

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Docent Peter Debrabandere

Nederlands Specialismen: Nederlands (algemeen), Nederlands in Belgiƫ (Belgisch-Nederlands), Standaardnederlands, taalnormen, taalzorg, taaladvies

Katholieke Hogeschool Vives
Doorniksesteenweg 145 8500 Kortrijk
http://www.vives.be

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen