Is er een directe link tussen de crash van Wall Street en de hyperinflatie in Duitsland na de eerste wereldoorlog?

Elias, 16 jaar
12 april 2013

Antwoord

Beste Elias,

Nee, er was geen direct verband. De hyperinflatie in Duitsland begon al tijdens de Eerste Wereldoorlog, werd erger vanaf 1921 en werd gestopt door overschakeling naar een nieuwe munt in 1923. De beurscrash van Wall Street vond zes jaar later plaats, in 1929.

De Duitse hyperinflatie was het resultaat van twee politieke beslissingen. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog financieerde de Duitse keizer zijn legers niet door oorlogsbelastingen of staatsobligaties, maar door bankleningen en door het loskoppelen van de goudstandaard (voor gedrukt geld hoefde de overheid niet langer goud als borg te bewaren). Het resultaat was al een eerste inflatie en schuldenberg bij banken. Die inflatie en schulden werden na 1918 versterkt door de zware herstelbetalingen die Duitsland met het vredesverdrag van Versailles werd opgelegd.

De Amerikaanse beurscrash van 1929 had te maken met economische hoogconjunctuur in de jaren 1920, die leidde tot veel te hoge beursverwachtingen. Wel werden door de crash de goedkope leningen van de VS aan Duitsland (het Young-Dowes pact, dat pas was afgesloten) opgeheven, hetgeen leidde tot een crisis (maar géén hyperinflatie) in Duitsland.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw