Waarom is het koolstofdioxide-gehalte van de atmosfeer op aarde lager als het op het noordelijk halfrond zomer is en is het koostofdioxide lager als het op zuidelijk halfrond zomer is?

Jorn , 20 jaar
17 maart 2013

Antwoord

Dag Jorn

De CO2-cyclus is erg complex en er zijn heel wat parameters die hierin een rol spelen. Ik denk dat uw vraag vooral doelt op de variaties in CO2 die door de vegetatie worden veroorzaakt.

Samen met de seizoenen gaat de biomassa van de vegetatie toenemen en afnemen: bomen krijgen blaadjes in de lente en verliezen ze in de herfst.  Om te kunnen groeien nemen planten in de lente een aanzienlijke hoeveelheid CO2 op, die dus verdwijnt uit de atmosfeer. Aan de andere kant wordt weer CO2 aan de lucht vrijgegeven als planten sterven en ontbinden. Dit fenomeen creëert een seizoensgebonden oscillatie in de CO2-concentratie in de atmosfeer. Dit noemen we ook wel eens “de adem van de biosfeer”.

Dit principe geldt zowel voor de noordelijke als voor de zuidelijke hemisfeer, maar doordat de noordelijke hemisfeer meer land, en dus meer vegetatie bevat is het aandeel van het noorden op globaal niveau belangrijker.

Ik hoop dat ik hiermee uw vraag duidelijk heb beantwoord.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen