Waarom nam Amerika pas in 1917 deel aan de eerste wereldoorlog (na het Zimmermanntelegram en niet al na de aanslag op Lusitania)?

Paulien, 15 jaar
17 maart 2013

In de Eerste Wereldoorlog deed Amerika in het begin nog niet mee aan de oorlog, zelfs na de aanslag van de Duitsers op het schip de Lusitania, waar 1200 mensen om het leven kwamen. Ze besloten pas na het Zimmermann-telegram de oorlog aan Duitsland te verklaren. Maar waarom deden ze het niet meteen al? Waarom pas 2 jaar later?

Antwoord

Dag Paulien,

De Amerikaanse publieke opinie was erg tegen deelname van de Verenigde Staten aan de oorlog: men wou absoluut de neutraliteit bewaren. Het zijn de verschillende incidenten samen die uiteindelijk in het voorjaar van 1917 de opinie hebben doen kantelen. Het doen zinken van de Lusitania was een belangrijk element hierin, maar op zich niet voldoende om in 1915 reeds de publieke opinie te doen wijzigen. Het zijn de elementen uit 1917 die uiteindelijk de spreekwoordelijke emmer hebben doen overlopen en Amerika in april 1917 hebben overtuigd om toch in de oorlog te stappen.
Met vriendelijke groeten,
Marnix Pieters

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Marnix Pieters

archeologie, maritieme archeologie, bodemkunde

Agentschap Onroerend Erfgoed
Koning Albert II-laan 19 bus 5 B-1210 Brussel
https://www.onroerenderfgoed.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen