Kan je met zonnepanelen een generator aandrijven die meer stroom oplevert dan de zonnepanelen?

christof, 33 jaar
17 maart 2013

Antwoord

Dag Christof


Je vraag doet me denken aan de zonneauto van Panamarenko. Die werkt met zonnepanelen, ook in het donker. De zonnepanelen liggen namelijk in de ...kofferruimte. Ze worden daar beschenen door lampen, die gevoed worden door de ...motor van de auto. En de energie van de zonnepanelen wordt gebruikt om de (elektrische) motor te doen draaien. Al geeft de kunstenaar zelf toe, dat hij maar heel kleine stukjes heeft gereden met de wagen, en dan nog euh... bergaf, en in Zwitserland.

Wat je voorstelt is onmogelijk: je kan nooit meer energie uit om het even welk systeem halen dan je er in stopt. Van de energie van de zonnepanelen die naar de generator gaat, zal zo al een gedeelte verloren gaan. De generator kan dus nooit meer energie opleveren dan de zonnepanelen in eerste instantie deden.

Maar mocht je er in slagen een dergelijk systeem toch te doen werken, dan zal een Nobelprijs minstens uw deel zijn. En bovendien kan je de Panamarenko-auto tot leven brengen ! 

Met vriendelijke groeten

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Tony Vandenborn

elektronica, telecommunicatie

UCLL
UC Leuven Andreas Vesaliusstraat 13 | 3000 Leuven Hertogstraat 178 | 3001 Heverlee UC Limburg Campus Diepenbeek, Agoralaan gebouw B bus 1 3590 Diepenbeek
http://www.ucll.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw