Zijn planten eigenlijk in staat om water ook op te nemen via de bladeren, bv. bij hoge luchtvochtigheid, en niet alleen via de wortels?

Helga, 38 jaar
2 juni 2008

Hoe komt het dat een plant (een yucca) erin geslaagd is om maandenlang te overleven zonder water? Mag ik eruit afleiden dat hij water heeft kunnen opnemen uit zijn omgeving, waar een hoge luchtvochtigheid heerste? Zijn planten eigenlijk in staat om water ook op te nemen via de bladeren, en niet alleen via de wortels? Er wordt ook weleens beweerd dat het goed is om de bladeren van kamerplanten af en toe te besproeien.

Antwoord

Beste Helga,

Sommige planten zijn inderdaad in staat om water op te nemen via de bladeren en de stengels en bij sommige planten gebeurt de wateropname zelfs uitsluitend via deze organen. Een voorbeeld hiervan is Tillandsia usneoides of Spaans mos, een plant uit de Bromeliaceae (familie van de ananas). Deze heeft geen wortels en de kleine plantjes vormen lange ketens die aan de boomtakken hangen. De bladeren en stengels zijn bezet met kleine schubjes die bij regen of hoge luchtvochtigheid water gaan vasthouden, de plantenzien er dan groen uit. Bij droog weer zit er lucht tussen de schubjes waardoor ze er grijs uitzien en beschermen tegen sterke zonnestraling. Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Spaans_mos voor meer info.

De Yucca waar u over spreekt doet dit niet maar ze zorgt ervoor dat ze haar water vasthoudt. Deze halfwoestijn plant doet dit door het water op te slaan in haar dikke stengels en bladeren en ook door een aangepaste stofwisseling. Fotosynthese vereist CO2 uit de lucht en die wordt in de bladeren opgenemen via de huidmondjes. Fotosynthese kan enkel overdag doogaan omdat er licht voor nodig is maar dan verliest de plant veel water door verdamping via de open huidmondjes. De Yucca (en andere planten met CAM metabolisme) voorkomt dit teveel aan verdamping door 's nachts haar huidmondjes open te zetten en CO2 op te nemen. Ze zet vervolgens deze CO2 om in appelzuur dat ze opslaat in de vacuoles van de cellen. Overdag sluit de plant haar huidmondjes waardoor ze geen water meer verliest en zet het appelzuur weer om tot CO2 dat met fotosynthese wordt omgezet tot suikers.

Vele van onze kamerplanten (vb. tiengebodenplant) zijn echter afkomstig uit tropische regenwouden waar een constant hoge luchtvochtigheid heerst, waardoor de huiskamer (vooral in de winter) voor deze planten te droog is. Regelmatig deze planten besproeien zorgt voor een hogere luchtvochtigheid waardoor de planten minder snel uitdrogen en bruine randen krijgen aan de bladeren, zorg bij deze planten echter ook steeds voor vochtige wortels.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

drs. Marc Reynders

Biologie, systematiek en evolutie van zaadplanten. Gespecialiseerd in tropische Cyperaceae.

Universiteit Gent

http://www.ugent.be

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen