Waarom maken vrouwen zich mooi?

ishana, 12 jaar
9 maart 2013

Ik vraag me dit af, ik ben gewoon heel nieuwsgierig. Bij mensen maken vooral vrouwen zich graag mooi (mijn tante is een eeuwigheid bezig met zich opmaken), maar bij eenden zien de mannetjes er mooier uit dan de wijfjes.

Antwoord

Dat heb je goed gezien, van die eenden bedoel ik. Bij veel dieren is het inderdaad zo dat de mannetjes er mooier uitzien dan de wijfjes. Dat komt omdat de wijfjes kiezen met welk mannetje ze kinderen willen krijgen. Minder mooie mannetjes krijgen geen kans, en dus ook geen kinderen. 

Een eerste verschil met de mens is dat eenden en andere dieren zich niet moeten opmaken, ze krijgen vanzelf hun mooie verenkleed of mooie kleuren.
 
Een ander verschil is dat de mens een zeer sociaal wezen is. Dat wil zeggen dat mensen in groep leven en dat het voor ons heel belangrijk is om tot een groep te horen, en ons in die groep goed te voelen. Daarom vinden mensen het erg belangrijk wat de andere mensen in hun groep, of omgeving, werk, vriendenkring, school ... van hen denken. Iedereen wil op de een of andere manier een goede indruk geven van zichzelf, om door de anderen "aanvaard" te worden in de groep, of om een zeker aanzien te krijgen binnen de groep. 
 
Sommigen proberen aanzien te krijgen door mooie kleren te dragen, of door met een mooie auto te rijden, er stoer uit te zien, of hun haar op een bepaalde manier te dragen, of zich op te maken, enzovoort. Het heeft allemaal te maken met de indruk die de mensen van zichzelf willen geven aan hun groepsgenoten, of medemensen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen