Waarom word ik zo blij van zwarte chocolade?

Carolien, 18 jaar
2 maart 2013

Waarom word je zo blij van het eten van zwarte chocolade? En waarom is dit niet of minder bij bruine of witte chocolade?

Antwoord

Dag Carolien,

Een erg smakelijke vraag, dankjewel!

Bij het maken van chocolade uit cacaobonen kunnen twee verschillende componenten worden geproduceerd, namelijk cacaoboter en vaste cacao. In de vaste cacao zitten onder andere theobromine, phenethylamine en andere stoffen waarvan wordt vermoed dat ze een positieve invloed hebben op het lichaam, zowel fysiologisch (bijv. bloeddruk) als psychologisch (bijv. blij gevoel).

Zo zouden ze er onder andere voor zorgen dat er meer serotonine wordt geproduceerd in de hersenen. Serotonine is een zogenaamde neurotransmitter en beïnvloedt de manier waarop een mens naar een situatie kijkt. Mensen die depressief zijn, kunnen bijvoorbeeld medicatie krijgen om hun serotonine niveau te verhogen zodat ze het leven door een rooskleurigere bril gaan bekijken en dus 'blij' worden.

Er zijn ook andere theorieën die stellen dat in de vaste cacao stoffen zitten die op een zelfde manier werken als cannabis (drugs) of als cafeïne (koffie), maar dan in véél mindere mate natuurlijk. Hierdoor zou je ook extra blij worden bij het eten er van.

Hoewel er nog veel onderzoek gaande is naar de manier waarop deze stoffen juist werken, en of dit effectief met serotonine te maken heeft of met andere systemen, lijkt het wel zo te zijn dat deze werkzame, positieve stoffen vooral te vinden zijn in de vaste cacao.

Als je dan weet dat in zwarte chocolade veel meer vaste cacao zit dan in andere chocolade, verklaart dit waarom je eerder een blij gevoel zal krijgen bij het eten van zwarte chocolade.

Bruine chocolade is immers verdund, doordat er melk  aan werd toegevoegd (vandaar de naam 'melkchocolade'). In verhouding zit in een reep bruine chocolade dus minder vaste cacao.

Witte chocolade wordt gemaakt van de cacaoboter. Er zit dus helemaal geen vaste cacao in, en dus ook geen (of alleszins) weinig van de werkzame stoffen die je blij maken.

Maar ik moet toegeven dat alle soorten chocolade mij persoonlijk wel blij maken, gewoon omdat ik ze zo lekker vind ;-)

Katinka

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen