Nagellak in een potje is vloeibaar. Vanaf moment dat je het op je nagels doet, wordt het hard. Hoe komt dat?

fleur, 11 jaar
17 februari 2013

Antwoord

Beste Fleur,

Bedankt voor je leuke vraag!

In nagellak, net zoals in verf trouwens, zit een oplosmiddel. Dit wordt ook een solvent genoemd. Solventen zorgen er voor dat iets dat vast is (zoals een poeder) kan worden opgelost zodat je een vloeistof krijg. Er zijn verschillende chemische stoffen die als solvent kunnen worden gebruikt, maar wat ze gemeenschappelijk hebben, is dat ze vrij snel kunnen verdampen.

Wat er dus gebeurt als je nagellak op je nagels doet, is dat het solvent gaat verdampen. Eerst zorgt het solvent er voor dat de nagellak vloeibaar is, maar als het uit het potje komt, kan het solvent makkelijker verdampen. De  lak op je nagels zal zo uitdrogen en weer vast worden. Bedenk maar dat je op je nagels kan blazen om ze sneller te doen drogen. Wat je dan doet, is het verdampte solvent dat boven je nagels hangt, wegblazen, zodat er sneller plaats is voor nieuw solvent om te verdampen.

Bovendien is de regel dat het iets sneller verdampt als je het dun uitspreidt over een groter oppervlak. Het solvent heeft op je nagels veel meer plaats om te ontsnappen naar de lucht. Nagellak kan namelijk ook in het potje uitdrogen, als je het zou laten openstaan. Dit gaat alleen een stuk trager omdat het beschermd zit in het potje. De opening van een potje nagellak wordt steeds zo klein mogelijk gemaakt, zodat er zo weinig mogelijk solvent kan ontsnappen terwijl je je nagels lakt.

De typische geur van nagellak is trouwens deze van het solvent. Daarom ruik je die zo sterk als je net je nagels gelakt hebt. Als je nagels droog zijn, wordt de geur ook minder, omdat het solvent weg is.

Zo, nu kijk je vast op een heel andere manier naar je potje nagellak!

Katinka

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Katinka Wouters

Werkzaam als wetenschapper in het kader van veilige en langdurige ondergrondse berging van radioactief afval.

SCK-CEN
Boeretang 200, 2400 Mol
http://www.sckcen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw