Waarom mogen we niet alle technologische mogelijkheden gebruiken?

Bart, 27 jaar
16 februari 2013

Technologie zoals "Zero point energy".
De draadloze technologie voor energie van Tesla.
Anti-zwaarte kracht - door een magnetisch veld te doen ronddraaien in een piramidevormig toestel zal dit toestel beginnen zweven.
Volgens Russische wetenschappers kan je sneller genezen of gewassen laten groeien in een piramidevormig gebouw dat op een locatie is gebouwd waar de aarde een sterk magnetisch veld heeft. Waarom wordt dit ons ontzegd?

Antwoord

Dag Bart,

Ik zie dat deze vraag reeds enige tijd open staat. Ik kan geen exact antwoord geven op je vraag, maar ik kan wel enkele ideeën aangeven.

Sommige technieken en technologieën worden niet gebruikt, hoewel ze wel openbaar gekend, bestaan en bewezen zijn:
- moreel niet verantwoord, bv. overbevolking tegengaan door opgelegde geboortebeperking
- economisch niet rendabel, er bestaan andere manieren om iets te doen die meer geld op brengen
- energetisch niet rendabel, er moet te veel energie worden gebruikt om iets te verkrijgen
- het is technisch nog niet mogelijk ze toe te passen

Soms worden uitvindingen niet bekendgemaakt omdat de 'eigenaar' van deze uitvinding er op een andere manier meer nut bij heeft:
- apparaten die de uitgevonden techniek gebruiken, zijn soms moeilijk te ontwikkelen. Door de uitvinding nog niet bekend te maken, kan men ervoor zorgen dat toestellen die deze techniek gebruiken op de markt komen voordat bv. patenten verlopen zijn (bv. farmaceutische sector) en men er het meeste winst kan uit halen.
- door het patent van een concurrerende techniek te kopen, kan men ervoor zorgen dat niemand anders iets op de markt kan brengen waardoor je eigen product minder verkoopt.

Soms worden technologische ideeën niet gebruikt omdat ze zich in de pseudowetenschappen bevinden: echte of valse beweringen worden gestaafd door verklaringen die wetenschappelijk lijken maar het niet zijn, of waarvan de resultaten niet in andere labo's of opstellingen kunnen worden bevestigd.

De eerste en de laatste categorieën die ik heb aangehaald zijn dus normale manieren waarom technologieën niet worden gebruikt. De tweede is er echter een die, afhankelijk van je standpunt (menselijk-economisch-financieel) discutabel is.

Met vriendelijke groeten,
Luc
 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen