Is de cyclische glucose hetzelfde als lineaire of alifatische glucose?

Kea, 18 jaar
14 februari 2013

Of zijn dit totaal andere stoffen?

Antwoord

Dag Kea,

Het juiste antwoord op je vraag is natuurlijk "Ja en Nee". Glucose is een molecule dat een paar intra-moleculaire reacties kan ondergaan, dit wil zeggen, binnen het molecule. De meest in het oog springende hiervan is de reactie van open keten aldehyde naar het ringvormige molecule. Deze reactie is voorgesteld in foto1.

Het evenwicht van deze reactie ligt vrij ver naar rechts. Wanneer je glucose oplost in water, dan zal nagenoeg 100 % van de moleculen in de cyclische vorm voorkomen, en slechts een zeer kleine minderheid in de open keten. Beide vormen hebben natuurlijk ook andere eigenschappen. Zo is de open keten reducerend, terwijl de cyclische vorm dit niet is.

Maar vermits het niet mogelijk is om glucose volledig vrij van de open keten te krijgen, zal glucose altijd reducerend zijn. Zelfs wanneer het kleine beetje open keten wegreageert, dan zal het onmiddellijk opnieuw gevormd worden door het evenwicht met het cyclische molecule.

Dus eigenlijk zijn het twee verschillende moleculen, maar omdat ze in evenwicht staan met elkaar merk je in de praktijk niets van de verschillen in eigenschappen.

(PS: Eigenlijk zijn de evenwichten van glucose een beetje ingewikkelder dan ik het hier heb voorgesteld, maar ik heb het verhaal beperkt tot zijn essentie.)

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen