Op welke plaats op de tong proeven we de verschillende smaken (zoet, zuur, bitter, zout)?

Sofie, 35 jaar
6 februari 2013

Ik leerde vroeger op school het model van indeling van de zones voor smaakgewaarwording op de tong: zoet op de punt, zout en zuur op de zijkanten en bitter achteraan.

Later leerde ik op de unief dat dit niet waar zou zijn en het dus een verouderd model betrof. (de smaakreceptoren zitten over de hele tong en kunnen dus alle smaken gewaarworden, wel zijn er verschillen tussen mensen qua hoeveelheid receptoren en gevoeligheid ... althans dat meen ik me te herinneren).

Na een discussie met professionele koffieproevers over de verschillende smaken in koffie en het proeven op andere zones op de tong, wil ik er toch het fijne van weten.

Hoe zit dat nu precies?
Welke wetenschappelijke bron bevestigt of ontkent het model op eenvoudige wijze?

Alvast bedankt!

Antwoord

Beste Sofie,

De 'tongkaart' die je op school geleerd hebt is inderdaad fout. Het betreft hier een foute interpretatie van onderzoek uit de late negentiende eeuw. Zoals je aan de universiteit gezien hebt, kunnen alle smaken (of smaakcombinaties) worden waargenomen door alle regio's van de tong die smaakknoppen bevatten. Er kunnen wel (kleine) verschillen in gevoeligheid zijn, maar op dit ogenblik zijn er zeker geen 'smaakzones' te definiëren. Een goed, al wat ouder, artikel hierover vind je in de Scientific American van 18 maart 2001, 'Making sense of taste' van David V. Smith en Robert F. Margolskee. De ?ederlandse vertaling ervan kan je vinden in de EOS van januari 2003, 'Een kwestie van smaak'. Beide tijdschriften kan je normaliter in de bibliotheek vinden.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Ir. Bert Lagrain

Katalytische chemie, levensmiddelenchemie

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw