Wat heeft er globaal gezien het beste rendement: een elektrische auto (H2-cel) of auto op H2 - gas (verbranden)?

Yves, 18 jaar
1 juni 2008

Bij het verbranden van H2 - gas in een auto, wordt er nog steeds NOx geproduceerd (uit N2 en O2 uit de lucht), dit wil dus zeggen dat de zogenaamde hybride-wagens niet volledig 'clean' zijn.

Men hoeft echter het waterstofgas niet te verbranden om er energie uit te halen. Men kan ook energie verkrijgen door te werken met een brandstofcel. Deze heeft vele voordelen. Ten eerste zijn er geen schadelijke NOx'en meer. Ten tweede heeft deze brandstofcel een hoger rendement, dan wanneer men H2 - gas verbrand (dan ontstaat er warmte).

Nu moet men met deze elektrische energie een as aandrijven. Hoe groot zijn de verliezen hier (relatief gezien)? En als men de auto in zijn geheel bekijkt, welke heeft dan het grootste rendement?

Antwoord

Beste Yves,

het hoogste rendement zal je vast en zeker halen met de brandstofcel. Deze hebben namellijk een zeer hoge efficientie (90% schat ik). De elektrische motor die je dan gebruikt om de as aan te drijven is ook zeer efficient (90 % is geen uitzondering). Het voordeel van de brandstofcel/elektromotor combinatie is dus dat je bijna alle energie die in het waterstofgas zit, omzet in bewegingsenergie voor de wagen.

Wanneer je het waterstofgas zou verbranden haal je (opnieuw schatting) een efficientie van 20-30%: net zoals bij een gewone wagen gaat veel energie verloren. Bovendien komt hierbij inderdaad nog NOx vrij, wat we liever vermijden...

Dus: globaal gezien heeft de brandstofcel zeker het hoogste rendement. Een andere interessante vraag om eens over na te denken: Hoe wordt waterstof geproduceerd? en welke impact heeft dit op het milieu... :)

Groetjes,

Geert

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. ir. Geert Hellings

Nanoelectronica, microelectronica, schaling van transistoren, halfgeleiders

IMEC
Kapeldreef 75 3001 Leuven
http://www.imec-int.com

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw