Waar heeft de koude oorlog plaatsgevonden als deze niet op de noordpool heeft plaatsgevonden?

rachida, 18 jaar
25 januari 2013

Vandaag kreeg ik op mijn toets van Aardrijkskunde de vraag: waar heeft de Koude Oorlog plaatsgevonden als het niet op de noordpool heeft plaatsgevonden? De leerkracht zei op het einde van de toets dat de Koude Oorlog nooit heeft plaatsgevonden en dat het gewoon koud was? De Koude Oorlog heeft toch plaatsgevonden? Het was toch een oorlog tussen de Sovjet-Unie en Amerika. Zou u mij alstublieft meer uitleg kunnen verschaffen? Ik begrijp niet dat hij beweert dat de Koude Oorlog nooit heeft plaatsgevonden. Hopelijk kunnen jullie mij helpen.

Antwoord

Beste Rachida,

het element "koud" is figuurlijk, metaforisch. Een "warme" oorlog is een oorlog waarbij men ten strijde trekt, vecht, mensen sneuvelen, steden verwoest worden door vuur en geweld. Een koude "oorlog" is het omgekeerde. Er zijn twee vijandige partijen die elkaar bedreigen en elkaar ook vijand noemen, zich bewapenen en wapens tegen elkaar opstellen aan de grenzen maar het nooit tot een gevecht laten komen.

De beruchte "koude oorlog" was de oorlog tussen de USA en de Sovjet-Unie, de communistische voorloper van Rusland. Twee grootmachten met kernwapens en immense militaire macht. Die macht was zo groot dat een "warme" oorlog tussen beide ongetwijfeld de aarde dichtbij vernietiging gebracht zou hebben. Een warme oorlog was dus iets waar niemand iets mee zou winnen, dus bleef het een koude oorlog waarbij men steeds meer wapens tegen elkaar opstelde, zonder ze te gebruiken. Kijk maar eens een oud James Bond-film, het geeft de sfeer van gespannenheid wel wat weer.

vriendelijke groet Dries Tys VUB

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw