Is het mogelijk een beeldscherm te ontwikkelen dat je kan aanpassen zodat je zonder bril zuiver kan kijken?

Erwin, 43 jaar
18 januari 2013

Ik draag enkel een bril bij computer en tv. Als ik voor mijn computer zit, gaat het de eerste minuten zonder bril, maar na een tijdje wordt de tekst wazig. Als ik dan direct mijn bril opzet, blijf ik goed scherp zicht hebben. Maar is het mogelijk om een beeldscherm te ontwikkelen die de functie van een bril overneemt? Of bestaat dit eigenlijk al?

Antwoord

Dag Erwin,

Stel dat het mogelijk zou zijn om een scherm te maken dat de functie van een bril overneemt, dan zal het niet praktisch zijn. Brillen hebben een sterkte, aangepast aan het zicht van elk oog. Omdat de 2 ogen al een andere scherpte hebben, zou het scherm dus een correctie moeten uitvoeren die verschillend is voor het linkse en het rechtse oog.

Als je dan nog met meerdere mensen naar tv kijkt, zal het scherm zich moeten aanpassen aan alle verschillende ogen van de verschillende mensen, dit kan dus niet want er komt steeds maar één beeld uit een monitor.

Maar als het probleem voorkomt uit het vermoeid worden van de ogen, kan dit voor een stuk opgelost worden door ervoor te zorgen dat de beeldfrequentie voldoende hoog is, je geen te kleine tekst toont op het scherm en de helderheid/contrast maar matig zet.

Met vriendelijke groeten,
Luc

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw