Kan iemand nog gered worden bij een hartaderbreuk?

wendy, 22 jaar
29 december 2012

Stel een 22-jarige meid krijgt een hartaderbreuk. Kan die dan nog gered worden? De huisarts zegt van wel, maar ik denk dat hij dat zegt om mij gerust te stellen, maar is dat zo? Ik durf niet te sporten omdat ik bang ben dat ik dat zal krijgen. Ik rook niet en probeer op m'n voeding te letten en met men bloed is alles ok, dus heb ik geen reden om bang te zijn, maar ik kan van niets genieten omdat ik daar continu mee in mijn hoofd zit. Ik hoop dat julie het antwoord weten. Alvast bedankt!

Antwoord

Dag Wendy,

Om te beginnen weet niemand in de medische sector precies wat met "hartaderbreuk" in de journalistiek bedoeld wordt. Het is opvallend hoe de media rapporteren hoe deze of een andere persoon is overleden aan een "hartaderbreuk", zonder dat er een autopsie is gebeurd. Dat is straf! Misschien moeten wij journalisten aanwerven op de Urgentieafdeling - want geen enkele arts kan op zicht, van de "buitenkant" een hartaderbreuk diagnosticeren.

Zelf werk ik al 33 jaar op Intensieve Zorgen en ik heb nog nooit een hartaderbreuk gezien. Een hartaderbreuk impliceert namelijk dat één van de grote aders die uitmonden in het hart (4 in de linkervoorkamer en 2 in de rechtervoorkamer - of de coronaire sinus met een aantal aders, die het hart zelf draineren, zouden scheuren. Het is dus "straf" dat je zoiets zonder een patiënt te openen zou kunnen vaststellen. Wij zouden dan de neiging krijgen om te vragen: "welke ader had u precies in gedachten?"

Wij vermoeden dat de media (de leken dus) eerder een plotse hartstilstand i.p.v. een hartaderbreuk (door een kogel bijvoorbeeld) bedoelen. Dat kan door een hartinfarct, dat soms kan perforeren (met een bloeding doorheen de wand in het hartzakje bijvoorbeeld), maar toch frequenter zijn de "echte" hartstilstanden (zo'n 6.000/jaar om precies te zijn voor België). Die zijn op te delen in 3 hoofdcategorieën: het echte stilstaan (asystolie), de polsloze elektrische activiteit (het hart werkt maar pompt niet) of de fibrillatie (fladderen) en de kamertachycardie (zonder voelbare pols). Alleen voor deze laatste 2 (= 1 categorie) bestaat er een toestel: de defibrillator, in associatie met hartmassage. Voor de overige is er niks anders dan hartmassage (en medicatie uiteraard wanneer de MUG arriveert).

U bent 22, in de fleur van uw leven. De kans dat u een plotse dood kent, is minimaal, tenzij er familiale antecedenten zouden zijn. Als u rustig de sportactiviteit opbouwt, is er geen enkele reden om aan te nemen dat u ineens zou doodvallen. Aangezien u duidelijk ongerust bent, kunt u misschien best een afspraak nemen bij een sportfysioloog voor een inspanningstest (fietsproef), waarbij u een submaximale belasting ondergaat en de cardioloog kijkt naar verschillende parameters (ECG, hartwerking d.m.v. echo, lactaat, saturatie, bloeddruk, gasuitwisseling...). Als die u zijn zegen geeft, sport er dan maar op los. Uw lichaam zal daar meer baat bij vinden, dan dat u omwille van angst (stress) geen activiteit (sedentair leven) onderneemt.

Hoogachtend,

Dirk  

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

MSc Dirk Danschutter

Itensieve zorgen kinderen - humanitaire rampen en veldhospitalen - weekmakers en plasticizers in medisch materiaal en het effect op het lichaam

Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2 1050 Elsene
http://www.vub.ac.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen