Als we over materie en antimaterie spreken, is dat dan niet gewoon een conventie?

Eric, 70 jaar
25 december 2012

Men zegt dat we gemaakt zijn uit materie omdat er iets meer materie was dan antimaterie in het begin van het heelal. Kan men niet evengoed zeggen dat we gemaakt zijn uit antimaterie omdat ....Dus is dit niet het gevolg van een conventie?

Antwoord

Wat we materie en wat we antimaterie noemen, is inderdaad een conventie. Wel is het zo dat onze leefwereld gemaakt is van materie, daarom zou ik toch ook geneigd zijn om wat we elke dag zien en gebruiken materie te noemen (en niet antimaterie).

Misschien bestaat er ergens anders een wereld van antimaterie, en hebben ze onze antimaterie daar materie genoemd. We hebben dan een andere conventie aangenomen, en als we ooit met elkaar gaan praten over natuurkunde kan dat aanleiding geven tot grote verwarring.

De natuurkunde bulkt van de conventies. Positieve lading, positieve stroom, positieve spanning, positieve flux ... het elektromagnetisme staat bol van de conventies. Het is zelfs zo dat de conventionele elektrische stroom tegengesteld is aan de werkelijke elektrische stroom! Omdat het reeds zo sterk ingeburgerd was, heeft men dan toch de conventionele stroom maar behouden.

Alle fysische eenheden die we gebruiken (meter, gram, graad Celcius, seconde ...), zijn ook conventies. Conventies mogen zijn wat ze willen. Het heeft erg weinig belang. Het is enkel belangrijk als we met elkaar willen communiceren, dat we best dezelfde conventies hanteren.

De zwaartekracht is per conventie naar beneden gericht. Kan je je een situatie indenken waar het aangewezen zou zijn om ze naar de andere kant te definiëren? En waar je zou kunnen stellen dat de lichte dingen naar beneden vallen en de zware dingen wegvliegen als je ze niet goed vasthoudt? Aanschouw het volgende filmpje.
http://www.wimp.com/howmade/

Alles is relatief.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw