Hoe komt het dat als bevroren water in een flesje, de buitenkant ook bevochtigt?

Bob, 21 jaar
30 mei 2008

Ik snap de logica van een simpel water aspect niet. Als ik water in een flesje doe, dit in de vriezer leg is het bevroren. Dit voor koud water dat ik wil drinken, maar de buiten kant van het flesje word ook altijd nat en drupt water. Hoe kan het, terwijl ik het flesje goed droog maak, dat er dan alsnog water aan de buitenkant komt, ik ben erg benieuwd naar een wetenschappelijke verklaring.

Antwoord

Beste Bob,

Maak je niet ongerust, het is niet zo dat er water uit het flesje naar buiten lekt. Het heeft wel alles te maken met absolute en relatieve vochtigheid. Bij iedere temperatuur van de lucht kan er maar een bepaalde hoeveelheid waterdamp in de lucht zitten. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer vocht / water er in de lucht kan zitten. Bij 30°C is dat maximaal 27g/kg lucht, bij 10°C is dat maar 8 g/kg lucht. Deze (absolute) luchtvochtigheid komt overeen met een relatieve vochtigheid van 100%. Dus hoewel de relatieve vochtigheid dezelfde is (100%), is de absolute luchtvochtigheid verschillend (27 resp. 8 g/kg lucht). Als de relatieve vochtigheid daalt, zal ook de absolute vochtigheid dalen, maar niet even snel bij elke temperatuur. Enkel 0% komt voor iedere temperatuur overeen met 0 g vocht/kg lucht.

Als het nu een zonnige dag is, waarbij het kwik 30°C aangeeft en de relatieve luchtvochtigheid 60% bedraagt, dan is de absolute luchtvochtigheid 16 g/kg lucht. Dat vocht blijft in de lucht zitten, tot de lucht zodanig afkoelt dat de relatieve vochtigheid zou stijgen boven de 100%. Dat is het geval bij je flesje. Stel dat het flesje een temperatuur heeft van 10°C. De lucht juist naast het flesje heeft diezelfde temperatuur. Bij die temperatuur kan de lucht maximaal (bij een relatieve vochtigheid van 100% dus) 8 g/kg lucht bevatten. Er zat dus 8 g vocht/kg lucht te veel in de lucht van 30°C. Dat overtollige vocht zal condenseren tegen je flesje.

Kortom: in warme lucht zit veel waterdamp. Vlakbij het flesje wordt de lucht enorm afgekoeld, waardoor een deel van de waterdamp eruit moet. Dit gebeurt door te condenseren tegen het flesje.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen