Ik legde aan mijn leerlingen uit dat brood rijst omdat gist suiker omzet in CO2 en ethanol. Maar een van mijn leerlingen vertelde me dat zij hun brood thuis bakken zonder suiker. Ik vraag mij dus af welke stof de gisten gebruiken, en welke chemische reactie zich voordoet?
Dag Caroline,
In meel of bloem zitten koolhydraten. Dat zijn ketens van suikers. De gist splits eerst de lange koolhydraten tot eenvoudige suikers, en deze suikers worden dan gegist (zonder zuurstof) tot alcohol, water en CO2, en deels volledig 'verbrand' (met zuurstof) tot water en CO2. Het is de CO2 (een gas) dat de luchtbellen in het deeg maakt.
Je mag suiker toevoegen aan de deeg, maar dat hoeft niet. De meeste broden bevatten inderdaad geen extra suiker.
Indien je een weinig suiker toevoegt aan het vocht waar je de gist is in oplost, dan wordt de gist wel sneller 'wakker'.
Groetjes
Bart
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.