Waarom hebben mannen tepels?

julie , 11 jaar
29 mei 2008

Waarom hebben mannen tepels want vrouwen hebben ze nodig voor borstvoeding maar mannen toch niet?

Antwoord

Hallo Julie,
Om deze vraag te beantwoorden moeten we eigenlijk terugkeren naar het begin van een mens, namelijk de samensmelting van een zaadcel en een eicel. Bij de bevruchting van de eicel door een zaadcel is het geslacht van het kind feitelijk bepaald, meer bepaald door de vermenging van de geslachtschromosomen. Een moeder heeft XX, een vader XY. Bij de bevruchting wordt 1 chromosoom van de moeder samengesmolten met 1 chromosoom van de vader, zo krijg je ofwel een XX-kindje, een meisje dus of een XY-kindje, een jongetje dus.
Dit bevruchte eicelletje moet zich nu in 9 maanden tijd omvormen tot een volwaardige jongen of meisje.
Tot ver in de embryonale fase ontwikkelen mannen en vrouwen zich gelijk, dit is met tepels. Pas in ongeveer de 11de week van de zwangerschap ontstaan er verschillen tussen de geslachten. Als een Y-chromosoom aanwezig is zullen mannelijke geslachtsdelen gevormd worden. Is er geen Y-chromosoom aanwezig dan zullen vrouwelijke geslachtsdelen gevormd worden. In beide gevallen blijven de tepels dus aanwezig.

Iedere mens heeft mannelijke en vrouwelijke hormonen in zijn lichaam. Bij een meisje zijn de vrouwelijke hormonen dominant, bij de jongens de mannelijke hormonen. In de puberteit krijgen de meisje daarom onder invloed van de vrouwelijke hormonen borsten. Bij de jongens wordt deze borstvorming omwille van de mannelijke hormonen in principe afgeremd.
Ik zeg, in principe, omdat sommige puberjongens of pasgeboren jongens wel borsten kunnen krijgen door hormonale invloeden. Zij hebben dus tijdelijk een te grote invloed van vrouwelijke hormonen. Dit gaat normaal vanzelf over.
Er wordt zelfs gezegd dat een man ook borstvoeding kan geven als hij maar voldoende vrouwelijke hormonen heeft om de borsten te vormen en borstvoeding op gang te trekken.Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Lic. dr. Natuurkunde  Natasja Duhayon

Halfgeleidertechnologie, nanotechnologie, micro-electronica, natuurkunde, octrooien

IMEC
Kapeldreef 75 3001 Leuven
http://www.imec-int.com

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen