Moet je je beschermen tegen wifi-straling?

Anna, 34 jaar
11 november 2012

Er zijn transformators te koop die je beschermen tegen elektromagnetische straling in huis (bijv. wifi). Werken deze echt en waar is de werking op gebaseerd?

Antwoord

Beste Anna,

Ik heb even op het internet gezocht, en wat ik kan vinden over "transformers tegen elektromagnetische straling" is absolute nonsens.

Als je geen wifi-straling wil, dan moet je de wifi-antenne uitschakelen, maar dan zal je uiteraard ook geen draadloos internet hebben. Het heeft ook allemaal weinig zin, want wifi-bronnen hebben een laag vermogen.

Met vriendelijke groeten,

Philippe Tassin
Natuurkundige Iowa State University

Reacties op dit antwoord

  • 15/11/2012 - Anna (vraagsteller)

    Bedankt voor uw antwoord Philippe. Zou u kunnen verduidelijken wat u precies bedoeld met de zin: Het heeft ook allemaal weinig zin, want wifi-bronnen hebben een laag vermogen. Bedoelt u dat de straling niet schadelijk is? Want de wetenschappers zijn daar toch nog niet helemaal over uit? in ieder geval niet over de lange termijn effecten, en vooral niet op kleine kinderen. Wat is u kijk hierop?

  • 15/11/2012 -  (wetenschapper)

    Beste Anna, Er is inderdaad geen indicatie dat WiFi-straling schadelijk is. In de publieke opinie blijft het idee bestaan dat elke vorm van straling schadelijk is, maar ondertussen zijn er zoveel wetenschappelijke studies gedaan over laagfrequente elektromagnetische straling en tot nu toe is er geen wetenschappellijk bewijs voor schadelijke invloed op de gezondheid. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft recent meer dan 25000 (!) studies bijeengebracht en komt daarbij tot de conclusie (zie http://www.who.int/peh-emf/about/WhatisEMF/en/index1.html voor een samenvatting in het Engels) dat "er nu meer geweten is over de gezondheidsefecten van niet-ioniserende straling dan de meeste chemicaliƫn, maar dat er geen indicatie is voor het bestaan van enig effect van laag-vermogen [niet-ioniserende] elektromagnetische straling op de gezondheid". Het is ook belangrijk om te begrijpen dat WiFi-straling "niet-ioniserende" straling is. Dat betekent dat de frequentie van de straling te laag is om moleculaire bindingen te verbreken. Uiteraard kan elektromagnetische straling in sommige gevallen wel gevaarlijk zijn (ik kan je zeker afraden om IN je microgolfoven te gaan zitten wanneer die aanstaat). Maar het gezondheidsrisico hier is opwarming van het lichaam. De intensiteit (vermogen) van WiFi-straling is 100.000 keer kleiner dan in de microgolfoven en de opwarming die het kan veroorzaken is vele malen kleiner dan de temperatuurschommelingen die optreden in het lichaam als je, zeg maar, naar de sauna gaat.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. dr. Philippe Tassin

toegepast natuurkunde; optica; fotonica; fysica

Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2 1050 Elsene
http://www.vub.ac.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen