Bestaat er een gezichtendatabase?

Snow, 18 jaar
10 november 2012

Ik vroeg me af of er een online database is, waar je bijvoorbeeld een afbeelding van iemand die je kent op zet en de datase hem dan online zoekt?

Of zo niet, bestaat er een progamma of een soortgelijk iets voor?

Antwoord

Interessante vraag met verscheidene antwoorden. Het korte antwoord is: neen, er bestaat niet zo'n database van gezichten waarin je om het even wie kan zoeken. (Dit zou overigens ook niet echt wenselijk zijn, omwille van privacyredenen, maar dat is een andere kwestie.)
 
Anderzijds is er bv. wel Google Afbeeldingen: als je in het Google zoekvenster een foto plaatst (dat kan gewoon door te slepen), dan zal Google andere foto's zoeken die hierop lijken. Als er dus ergens op het Internet een pagina is waarop deze of een gelijkaardige foto te vinden is, dan zal Google dit als resultaat teruggeven. Wat de Google zoekmachine echter doet, is gewoon foto's zoeken met een gelijkaardige kleurinhoud (omdat dit gemakkelijker te vergelijken is dan de "betekenis" van een foto). Sleep bv. maar eens een foto van Barack Obama naar het zoekvenster en kijk wat je als resultaat terugkrijgt: heel veel foto's van Obama, maar ook foto's van andere mensen die op hem llijken, of die van kleurtint op de gezochte foto lijken (samen met andere afbeeldingen met een of andere tekstuele verwijzing naar Obama). Bijgevoegde foto toont de eerste resultaten van een dergelijke zoekopdracht, waarbij je ook veel aangepaste foto's van Obama te zien krijgt...
 
Er wordt wel onderzoek gedaan naar inhoudsanalyse van beelden en zelfs video's, zodat je alleen "juiste" resultaten zou terugkrijgen, maar dit is nog niet ver genoeg gevorderd om een commerciële zoekdienst mee uit te bouwen.
 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. dr. Wim Lamotte

Informatica Multimedia Netwerken Internet Genetwerkte virtuele omgevingen

Universiteit Hasselt
Agoralaan Universitaire Campus-gebouw D BE-3590 Diepenbeek
http://www.uhasselt.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw