Waarom waren er Duitse troepen in Noord-Afrika tijdens WO II?

frederik, 72 jaar
8 november 2012

Antwoord

Kort gesteld, omdat Duitse troepen daar bondgenoten kwamen steunen. Duitsland had sinds de Eerste Wereldoorlog zelf geen Afrikaanse kolonies meer, en dus ook geen troepen op dat continent.

De oorlog brak in Noord-Afrika uit in juni 1940, toen Britse troepen vanuit het protetoraat Egypte de Italiaanse kolonie Libië binnenvielen (nadat Italië officieel in oorlog was met het Verneigd Koninkrijk). Vrij snel drongen Italianen Egypte binnen, waarna een gealliieerd tegenoffensief Compass eind 1940 met Australische en Indische hulp het Italiaanse leger in Noord-Afrika versloeg. Om Noord-Afrika niet te verliezen, zette Duitsland in feburari in allerlijl in februari 1941 een Deutsche Afrika Korps (DAK) op, dat vrij aanvankelijk succesvol was tijdens operatie Sonnenblume. Pas in november 1942 werd het leger bij het Egyptische El Alamein teruggeslagen.

Tegelijk landden Amerikaanse troepen in Algerije en Marokko, waar ze op een week tijd de Franse kolonies (onder Vichy-bewind) deden overlopen tijdens operatie Torch. Daarbij waren slechts twee Duitse duikboten betrokken, maar vanaf het voorjaar van 1943 waren er toch gevechten tussen Amerikanen en het DAK, dat zich al tot in Tunesië moest terugtrekken voor Montgomerys 8ste leger. Op 13 mei 1943 gaf het DAK zich in Tunis over, en konden de geallieerden vanuit Noord-Afrika de inval in Sicilië voorbereiden.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen